BiHDruštvoHercegovinaKonjicVijesti

Mevlud u Parsovićima

Danas je s početkom u 11:30 sati u dvorištu džamije u Parsovićima priređen mevludski program. Ovaj program je dio manifestacije Medžlisa IZ Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2024.”
Program je počeo učenjem Jasina šehidima, a nakon Jasin-dove prisutne vjernike poselamio je i dobrodošlicu im zaželio imam džemata Parsovići Amir ef. Cernica.
On je podsjetio vjernike na vrijednosti okupljanja na kojima se uči Kur’an i čini zikr uz dovu Uzvišenom da spusti svoj blagoslov na vjernički skup.
Mevlud su učili imami Medžlisa IZ Konjic: Salih ef. Jusufović, Sinan ef. Bubalo, Alija ef. Drkić, Senahid ef. Zukan, Muamer ef. Cero, Amer ef. Bubalo.
Predavanje je održao glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

Potreban nam je mir danas. Mir nas sa nama samima, prije svega. Izgubili smo ga u ovom vremenu gdje znamo cijenu svega a vrijednost skoro ničega. Ko osvane miran u svojoj duši, sa sobom, on donosi mir. Ko osvane nemiran on taj nemir, uglavnom i nosi sa sobom. Poslanik, a.s., kaže ko osvane miran u svojoj kući ko da mu je dat cio dinjaluk.
Mi danas puno pitamo, puno i čujemo, al malo od tog što pitamo i čujemo radimo.
Pitala su Hasana Basrija kako je tako miran?
“Četiri stvari sam spoznao i donose mi mir” – rekao je- pojašnjavajući:
“Spoznao sam da moju nafaku neće pojest niko pa sam se prestao brinuti. Shvatio sam da moj posao neće uraditi niko drugi pa sam se prihvatio svog posla. Svjestan sam da me Allah gleda pa me stid griješiti. I četvrta stvar, spoznao sam da ću se Allahu vratiti pa se pripremam za taj povratak.”
Mi danas imamo izražen velik nemar prema namazu. Kad zovneš čovjeka na kafu hoće, kad ga zovneš hajmo na namaz pa onda na kafu, onda on odjednom ima nekog posla…

…Valja uvijek iznova naglašavati i sebi i drugima posebno našoj djeci: NAMAZ. Namaz je ono što nas čini nama, što nas čini muslimanima. Kako smo kazali na početku mi volimo govoriti puno o svojoj vjeri, ali bi trebalo da o njoj govorimo svojim djelima a ne samo svojim riječima.- kazao je u svom obraćanju Refik ef. Delić

Mevludsku dovu proučio je Numan ef. Ćosić.

mizkonjic

Slični članci

Back to top button