BiHHercegovinaVijesti

ZZO HNK: Povećana potrošnja lijekova, ortopedskih i drugih pomagala

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko neretvanskog kantona (HNK) održalo je 22. redovnu sjednicu i usvojilo izvode iz zapisnika s prethodnih sjednica, pet izvještaja, tri odluke i jednu informaciju, saopćeno je iz ZZO HNK.

Kako se navodi u saopćenju, članovi Vijeća razmatrali su i usvojili Izvještaj o potrošnji lijekova za period 01.01.- 30.06.2024. godine. Usporedbom podataka o potrošnji lijekova u prvoj polovini 2024. godine u odnosu na ist period prethodne godine ukupan utrošak lijekova uvećan je za 8,5% odnosno 651.548 KM. Također, povećan je i broj korisnika lijekova s pozitivne liste za 2,9% ili 1.182 korisnika više. Na hroničnu terapiju i dalje otpada preko 86.3% ukupne potrošnje lijekova s Liste lijekova.

Usvojen je i izvještaj o potrošnji ortopedskih i drugih pomagala za period 01.01.-30.06.2024. godine. Rezultati analize koju je uradila Stručna služba Zavoda pokazali su značajan porast ukupnog broja realiziranih odobrenja, broja korisnika i utrošenih finansijskih sredstava u promatranom periodu 2024. godine u odnosu na isti period 2023. godine.

U periodu 01.01.-30.06.2024. godine, za finansiranje ortopedskih i drugih pomagala utrošeno je 2.412.461 KM, odnosno 626.258 KM više već u istom periodu 2023. godine. Razlozi zbog kojih je došlo do porasta potrošnje finansijskih sredstava su povećano učestvovanje Zavoda u troškovima nabavke određenih ortopedskih i drugih pomagala i skraćen rok trajanja realizacije pojedinih ranije realiziranih pomagala.

Također, Upravno vijeće je usvojilo i izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda za period 01.01.-30.06.2024. godine. Ukupan finansijski rezultat poslovanja Zavoda u prvom polugodištu 2024. godine, kao zbir više izvršenih prihoda od plana i niže izvršenih rashoda od plana, je pozitivan u iznosu od 12.799.168 KM.

Upravno vijeće je usvojilo i Odluku o izmjeni Odluke o refundiranju troškova liječenja medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom terapijom izvan HNK osiguranim osobama Zavoda.

Kako Zavod trenutno nema ugovornu zdravstvenu ustanovu izvan HNK koja osiguranicima pruža usluge liječenja medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom terapijom nerijetko se događa da osiguranici moraju jedan dio liječena platiti vlastitim sredstvima. Da ne bi dolazili u ovakve situacije, odnosno doplaćivali navedene usluge predloženom Odlukom Zavod će osiguranim osobama refundirati troškove navedenih zdravstvenih usluga u visini od 100% i za osiguranika i
njegovog pratioca po ispostavljenoj fakturi. U slučajevima hitnosti ili ne mogućnosti osigurane osobe da plati troškove pruženih im usluga Zavod će vršiti plaćanje direktno pružaocu usluga na osnovu predračuna. Odluka će vrijediti do okončanja postupka izbora ugovorne zdravstvene ustanove izvan HNK za usluge liječenja medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom terapijom. navodi se u saopćenju ZZO HNK.

Slični članci

Back to top button