BiHDruštvoHercegovinaKonjicKulturaMagazinVijestiZanimljivosti

FEDRA I KONJIČKI FESTIVAL UJEDINJENI: Potpisan sporazum za jačanje dramske kulture

Bugojno/Konjic, 18. jula 2024. godine – U znak snažnijeg povezivanja i unapređenja dramske scene u Bosni i Hercegovini, Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno i Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine Konjic potpisali su sporazum o suradnji.

Ovaj značajan korak potpisan je u utorak, 16. jula, u prostorijama Kulturno-sportskog centra Bugojno, a cilj mu je intenzivirati razmjenu iskustava i resursa te zajednički doprinijeti bogatijem i sadržajnijem razvoju dramske kulture u zemlji.

Sporazumom se definiraju sljedeće forme suradnje:

  • Razmjena informacija o programima festivala
  • Učešće pobjedničkih predstava s jednog na drugi festival
  • Zajednička organizacija edukativnih programa i radionica
  • Promocija dramske umjetnosti i amaterskog dramskog stvaralaštva

“Ovaj sporazum je izuzetno važan za dramsko stvaralaštvo u Bugojnu i Konjicu”, istaknuo je Mirza Idrizović, direktor Kulturno-sportskog centra Bugojno i Teatarskog festivala BiH FEDRA. “Dogovorili smo razmjenu iskustava i predstava, što će obogatiti oba festivala i doprinijeti promociji dramske umjetnosti u Bosni i Hercegovini.”

Predsjednica Amaterskog pozorišta “Neretva” Konjic, Ena Osmanović, izrazila je veliko zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma: “Ovo je od velikog značaja za naše pozorište i naše partnere. Vjerujemo da će ova dugoročna i uspješna suradnja značajno doprinijeti razvoju dramskog amaterizma u Bosni i Hercegovini.”

Vahid Duraković, organizator kulturnih aktivnosti Kulturno-sportskog centra Bugojno, naglasio je kompatibilnost misija i vizija ova dva festivala: “Smatram da je ovo značajan trenutak za dramski amaterizam u BiH. Ova suradnja će umrežiti veliki broj talentiranih ljudi iz cijele zemlje i dati snažan impuls razvoju dramske scene u Bosni i Hercegovini.”

Potpisivanjem ovog sporazuma FEDRA i Konjički festival stavljaju temelje za jačanje dramske kulture u BiH i otvaraju nove mogućnosti za umjetnički izraz i kreativni rad mladih ljudi. Očekuje se da će ova saradnja uroditi plodom u vidu brojnih uspješnih projekata i doprinijeti očuvanju i promociji bogate dramske tradicije u Bosni i Hercegovini.

Slični članci

Back to top button