BiHSportVijesti

Ovo su scenariji u borbi za opstanak u Wwin ligi, neki od njih su totalna LUDNICA

Tri kluba teoretski još nisu obezbijedila premijerligaški status za narednu sezonu, a evo kako izgleda njihova borba do kraja sezone

Porazom Tuzla Cityja od Borca u susretu 3. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine skoro je i teoretski riješena borba za opstanak u ligi za sezonu 2023/2024. 

Gotovo je izvjesno da Tuzla naredne sezone neće igrati u društvu najboljih jer dva kola do kraja sezone ima 27 bodova, pet bodova manje od GOŠK-a i šest bodova manje od Igmana, pa bi ova dva tima morala jako loše odigrati svoje preostale mečeve dok bi istovrremeno Tuzla morala pobijediti protiv Zrinjskog u gostima i Veleža kući da bi opstala u ligi.

Ipak, nećemo unaprijed otpisati Tuzlu iako njene šanse za opstanak zaista jesu minimalne, nego ćemo umjesto toga prikazati scenarije koji su ostali do kraja sezone u borbi za opstanak.

Za početak ćemo krenuti od devetoplasiranog Igmana, koji ima 33 boda, šest više od Tuzle i jedan više od GOŠK-a. Izgubi li Igman obje utakmice do kraja sezone, a da pritom Tuzla pobijedi svoje dvije utakmice, oba tima će imati 33 boda i između njihovog plasmana će odlučivati međusobni omjer koji je na strani Igmana, jer je Igman dva puta pobijedio Tuzlu, a jednom je poražen.

Ipak, to nije sve. Desi li se kojim slučajem da GOŠK osvoji samo jedan bod u posljednja dva kola, onda bi sva tri tima imala po 33 boda, te bi se gledao ukupan međusobni omjer u svim njihovim međusobnim mečevima.

U minitabeli međusobnih duela ova tri tima, GOŠK ima 3 pobjede, dva remija i samo jedan poraz, i to onaj iz prvog kola iz duela sa Tuzlom, te bi tim iz Gabele opstao. S druge strane, Igman i Tuzla imaju omjer od po dvije pobjede, jedan remi i poraz, a Igman ima lošiju gol razliku, 6:10 naspram Tuzlinih 10:9.

Slični članci

Back to top button