BiHDruštvoHercegovinaKonjicPolitikaSvijetVijestiZanimljivosti

DIREKTORI DOMOVA ZDRAVLJA HNK: Podrška ministra i rješenja za bolju primarnu zdravstvenu zaštitu

Mostar, 18. januara 2024. – U cilju poboljšanja i rješavanja ključnih pitanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite dr. Milenko Bevanda sastao se danas sa direktorima domova zdravlja iz svih gradova i općina Kantona.

Na dnevnom redu

Tokom radnog sastanka razmijenjene su informacije o trenutnom stanju primarne zdravstvene zaštite u HNK-u, a posebna pažnja posvećena je izazovima sa kojima se susreću domovi zdravlja. Ključne teme bile su:

  • Sistematizacija radnih mjesta: Nedostatak i neadekvatna rasporedba zdravstvenog kadra.
  • Planovi specijalizacija: Poticaj za mlade ljekare da se specijalizuju za potrebe ruralnih područja.
  • Finansiranje: Traženje stabilnog modela finansiranja od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK

Podrška i otvorenost za rješenja

Ministar Bevanda je naglasio važnost direktnog kontakta sa rukovodstvom domova zdravlja i izrazio punu podršku Vlade HNK-a za poboljšanje zdravstvene usluge u cijelom Kantonu. On je izjavio:

“Bilo mi je neophodno da iz prve ruke čujem o izazovima sa kojima se susrećete i razumijem potrebe vaših ustanova. Vlada HNK-a će, u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, nastaviti pružati podršku za bolju opremljenost i rad domova zdravlja. Također ćemo nastojati na pronalaženju zajedničkih rješenja za ključne probleme koje ste istakli.”

Očekivanja i budući koraci

Ovaj sastanak predstavlja značajan korak u otvaranju dijaloga i pronalaženju rješenja za izazove u primarnoj zdravstvenoj zaštiti HNK-a. Kroz nastavak komunikacije i zajedničkih napora Vlade HNK-a i domova zdravlja, očekuje se poboljšanje usluga, dostupnost zdravstvene zaštite i kvalitet života građana Kantona.

Slični članci

Back to top button