BiHDruštvoHercegovinaMagazinVijesti

Počinje imunizacija protiv gripe

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine osigurao je određenu količinu četverovalentnih inaktiviranih vakcina protiv sezonske gripe i distribuirao po kantonima u Federaciji BiH. Kao i dosadašnjih godina, vakcine su besplatne dostupne za imunizaciju prvenstveno zdravstvenih radnika u Federaciji BiH.

Također, određena količina vakcina besplatno je dostupna za stanovništvo koje spada u prioritetne gripe za imunizaciju protiv sezonske gripe. To su osobe starije od 65 godina, štićenici domova za starije osobe, te institucijama za njegu kroničnih bolesnika, kao i radnici u domovima za starije osobe, te institucijama za njegu hroničnih bolesnika. Tu spadaju i osobe s hroničnim oboljenjima (uključujući i djecu) posebno oboljenjima srca i pluća, djeci s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, hronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, kao i trudnice.

U slučaju da se neka osoba, za koju se preporučuje imunizacija, zbog svog zdravstvenog stanja ne može vakcinisati (kontraindikacija) umjesto njih se pod istim uslovima mogu vakcinisati osobe iz njihove bliske okoline (kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.)

Određene količine vakcine protiv gripe omogućavaju i kantonalni zavodi za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

Imunizacija protiv sezonske gripe u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH počinje od 28. oktobra.

“Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u ponedjeljak, 28. oktobra otvara svoja vrata i poziva stanovništvo, posebno osobe starije životne dobi i osobe s hroničnim bolestima, da se vakcinišu protiv sezonske gripe. Svi zainteresirani mogu se vakcinisati svakog dana, u periodu od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, u obje organizacijske jedinice.

Obzirom na ograničenost u dostupnoj količini, termin za vakcinisanje poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti, radi izbjegavanja gužvi povoljnih za širenje respiratornih infekcija: Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH – Organizacijska jedinica u Mostaru- Vukovarska 46 (Ambulanta za nadzor zdravstvenog stanja, 036/382-106); Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH – Organizacijska jedinica u Sarajevu- Titova 9 (Ambulanta za nadzor zdravstvenog stanja, 033/564-639).

Imunizacija protiv gripe u Federaciji Bosne i Hercegovine će trajati do isteka zaliha vakcina. Za više informacija o imunizaciji protiv gripe obratite se svom domu zdravlja, nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo ili ambulantama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

(Fena)

Slični članci

Back to top button