BiHDruštvoKonjicKulturaMagazinVijesti

Glavni imam MIZ Konjic održao hutbu u Centralnoj džamiji na Ilidži

U okviru redovne aktivnosti “Gost hatib” Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic, održao je hutbu u Centralnoj džamiji na Ilidži.

Na početku hutbe, zahvalio se na pozivu i istaknuo:

“Zahvaljujemo se Allahu na blagodati džume, koja potvrđuje naše zajedništvo u vjeri. Hvala Allahu dž.š. na prilici da govorim s minbera centralne ilidžanske džamije. Zahvaljujem se MIZ Sarajevo, predvođenom glavnim imamom dr. Abdulgafar ef. Velićem, kao i Resul ef. i džematskom odboru, što poklanjaju pažnju našim džematima i imamima u manjem bh. entitetu. Ova prilika da hatibi iz drugih medžlisa drže hutbu u našem glavnom gradu svjedoči naše jedinstvo i zajedništvo u vjeri i djelovanju.”

Resul ef., imam Centralne džamije, i džematski odbor pozvali su Refik ef. kako bi izrazili podršku džematlijama Konjica, pogođenim nedavnim poplavama.

U svojoj hutbi, Refik ef. se osvrnuo na iskušenja kroz koja je prošlo stanovništvo Konjica:

“S tugom, strahom i nevjericom posmatrali smo prizore razornih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu i moj Konjic. Božijim određenjem, u Kur’anu su vjernicima najavljena velika iskušenja. Ta iskušenja potaknula su nas da preispitamo sebe, jedni druge, i naš odnos prema Allahu. Svjedočio sam na terenu kako nas nesreća ujedini u dobročinstvu i solidarnosti. Pitam se i vas: Zar moramo doživjeti nesreću da bismo pokazali ono najljepše što u sebi nosimo? Pokazali smo da možemo biti bolji, jedni uz druge. Trebamo nastaviti tako, ne zatvarati se u sebe, jer živa riječ i druženje jačaju ljude. Tome sam svjedočio hodajući od kuće do kuće svojih džematlija koje su iskušenje pogodile.”

Hutbu je završio porukom: “Moramo pobijediti narativ koji nam nameće da ništa ne valja, da je kod nas mrkli mrak.”

MIZ Sarajevo

Slični članci

Back to top button