BiHHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

Ursula von der Leyen u Jablanici zaprepaštena – ”Pomoći ćemo”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen boravi u Bosni i Hercegovini 24. i 25. oktobra. U četvrtak 24. listopada von der Leyen je posjetila Donju Jablanicu kako bi izrazila solidarnost sa zajednicama pogođenim nedavnim katastrofalnim poplavama i klizištima.

Predsjednica Europske komisije prvo je u helikopteru nadletjela pogođeno područje. Von der Leyene je ostala zaprepaštena onim što je vidjela te je izrazila spremnost da se sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije pomogne sanacije stradalih područja.

U Donjoj Jablanici, pridružila joj se i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, premijerka Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša i šef baze međunarodnih operacija Hercegovačko-neretvanskog kantona Emil Balavac, načelnik Jablanice, Konjica, Kreševa, Fojnice i Kiseljaka, kao i predstavnici spasilačkih snaga.

Posjeta von der Leyen se dešava u okviru posjete Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori. 

Kako je najavljeno ranije ovo je odlična prilika da se razgovara o napretku partnera sa zapadnog Balkana na putu ka EU, kao i o Planu rasta EU od šest milijardi eura. Podsjećamo, u petak, 25. oktobar, Ursula von der Leyen će se sastati sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, a nakon toga sa predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Bljesak.info

Slični članci

Back to top button