BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

Konjički zdravstveni radnici u borbi protiv bolesti nakon poplava

“Na osnovu detaljnog epidemiološkog izviđanja, napravili smo plan DDD mjera koje su već provedene na nekoliko teško pogođenih naselja. Naš cilj je spriječiti širenje zaraznih bolesti koje mogu nastati u ovakvim uslovima. Na području Seonice, Sultići, Trusine, Buturović Polja, Goranskog Polja, Parsovića i potopljenog naselja u Kralupima planski su uspješno obavljeni DDD poslovi. Iste poslove HES J.U. Dom zdravlja Konjic obavlja po pozivu sanitarnog inspektora na području općine Jablanica kao što će i kontinuirno obavljati na cijelom podučju grada Konjica čim se za to steknu uslovi i ukaže potreba.

Po Proglašenju prestanaka stanja prirodne nesreće uslijed poplava koje je Vlada Federacije donijela 16. 10. 2024 moramo spomenuti sve naše radnike i zahvaliti se svima koji su na terenu bili od momenta prvog zaprimljenog poziva koji je zahtijevao da se svi uključimo u pomoć unesrećenima na području Buturović polja, Trusine, Seonice, Parsovića i svih okolnih sela koja su nastradala usljed poplava. Od petka 4. 10. 2024. kada su Konjic i Jablanicu zadesile nezapamćene poplave naše ekipe su bile na terenu 24 sata. Na ispomoći u Jablanici su bili timovi odmah u prvim satima nakon poplava. Ambulanta Buturović Polje je radila u dvije smjene da bi svi koji se nalaze na tom području mogli imati obezbjeđenu zadravstvenu zaštitu.

Ličnim zalaganjem i susretljivošću našeg sugrađanina, Nermina Nikšića, premijera Vlade FBiH u saradnji sa nadležnim institucijama, u Dom Zdravlja Konjic su počele pristizati donacije koje uključuju neophodna sredstva za rad kako bi Higijensko-epidemiološka služba u punom kapacitetu mogla odgovoriti novonastaloj situaciji uslijed nezapaćene katastrofe na području Neretvice. Posebno ističemo, da zahvaljujući premijeru Nikšiću, u narednim danima očekujemo jedno terensko sanitetsko vozilo i dva putnička vozila za potrebe HES službe, što će itekako doprinijeti boljem i efikasnijem radu naše ustanove i poboljšanju usluge za naše pacijente.

Javna ustanova Dom zdravlja Konjic iskreno se zahvaljuje našim donatorima na nesebičnoj pomoći koju su pružili i koji su se samo pojavili još prvog dana od kada nas je pogodila nesreća. Zahvaljujemo se Civilnoj zaštiti Grada Konjic, Civilnoj zaštiti Banja Luka, Ministarstvu zdravstva HNK, Gradska apoteka Konjic, Apoteka Zdravlje Konjic, Alkaloid AD, Hemofarm, Crveni križ Konjic, Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Dom zdravlja Goražde te svim anonimnim donatorima. Ističemo da ovo nije konačan spisak te da nam i dalje pomoć stiže od znanih i neznanih dobrotvora. Svi žalimo zbog povoda i izjavljemo saučešće porodicama nastradalih.” – saopćeno je iz JU Dom zdravlja Konjic.

HES će i dalje biti na terenu, kako bi pružili potrebnu podršku stanovništvu i očuvali njihovo zdravlje.

Slični članci

Back to top button