BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Delić: Na biroima 262.000 osoba, dvije trećine uopće ne traže posao

Jučer se na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BIH ponovo našao Nacrt zakona o posredovanju i zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

Cilj zakona je odvojiti na evidenciji nezaposlenih stvarne od lažnih tražilaca posla.

Zastupnicima se obratio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP) te poručio da bi volio da svaki građanin ove države i svaki privrednik postave sebi nekoliko pitanja.

– Prvo je, da li privrednicima trebaju uopće radnici? Drugo je, da li radnicima treba posao? I treće pitanje, da li ovoj zemlji uopće trebaju ljudi? Ako je odgovor ‘ne’, onda nam ne treba ovaj zakon. Trenutno na Federalnom zavodu za zapošljavanje imamo 262.000 nezaposlenih. Od tog broja dvije trećine uopće ne traže, ne trebaju i neće posao! Vi nazovete čovjeka a on kaže: ‘Ne treba, radim u Njemačkoj, ovdje samo dođem da se prijavim na biro za zapošljavanje’. A onda kada poslodavac traži da uveze nekog radnika izvana, onda mu kažu imamo nekog bravara na zavodu, a ovaj u Njemačkoj radi”, ispričao je Delić.

Dodao je da ako nama ne treba razvoj ove zemlje, onda nemamo o čemu pričati.

– Postavit ćemo pitanje zdravstvenog osiguranja, ali ono nije elementarno kada je ovaj zakon u pitanju. Ono se ne mora ni dogoditi. Suštinska reforma bi bila kada bismo izdvojili zdravstveno osiguranje iz, zamislite sada, zavoda za zapošljavanje. Sto puta sam govorio da smo mi jedinstvena država u svijetu u kojoj čovjek kada želi da ima zdravstveno osiguranje ode u zavod za zapošljavanje. Zar ne bi trebao ići u zavod zdravstvenog osiguranja? Ne postoji opcija da neko ostane bez zdravstvenog osiguranja i mi smo to pažljivo pripremali. Treba da razdvojimo aktivne od neaktivnih tražilaca posla bez obzira na zdravstveno osiguranje”, rekao je Delić.

Vijesti.ba

Slični članci

Back to top button