BiHDruštvoMagazinVijesti

Koliko se čeka na isplatu posmrtnina za penzionere u FBiH

Jedno od najčešćih pitanja upućenih Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje jeste u vezi sa isplatom posmrtnina za penzionere, tačnije ko ima pravo na naknadu i koja dokumentacija je potrebna da bi se posmrtnina naplatila.

Posmrtnina u visini prosječne penzije 

U Federalno zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje pojašnjavaju da u slučaju smrti korisnika penzije sa prebivalištem u Federaciji ili Distriktu Brčko Bosne i Hercegovine, nasljedniku – članu uže porodice koji izmiri troškove ukopa pripada naknada troškova sahrane. Riječ je o posmrtnini u visini prosječne penzije isplaćene u mjesecu prije smrti korisnika penzije.

Posmrtnina sada iznosi 622 KM.

Pravo na posmrtninu imaju i porodice penzionera koji je za života primao penziju preko Zavoda PIOFBIH, a čija je adresa stanovanja u manjem bh. entitetu RS. Tako je presudio Ustavni sud Federacije BiH u maju ove godine utvrdivši da Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju u članu koji se tiče isplate posmrtnina nije u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Tačnije, da nije uredu da se posmrtnine isplaćuju porodicama preminulih penzionera koji su živjeli na području FBiH, Brčko distrikta, a da se istovremeno ne isplaćuju i porodicama preminulih penzionera koji su primali penzije iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a živjeli na području manjeg bh. entiteta RS.

Zahtjev za posmrtnine se podnosi u roku od tri mjeseca od dana smrti korisnika penzije.

Zahtjevi se rješavaju u Sarajevu i Mostaru, a ne po kantonalnim službama 

Potrebna dokumentacija je smrtni list, rodni list, ukoliko, ukoliko zahtjev podnosi dijete umrlog ili vjenčani list ukoliko zahtjev podnosi bračni supružnik. Potreban je CIPS umrle osobe ili uvjerenje o prebivalištu umrlog, računi troškova ukopa, penzionerski ček i transakcijski račun banke podnosioca zahtjeva.

U Federalnom zavodu PIO smo pitali koliko vremena protekne od predaje zahtjeva do isplate posmrtnine.

– Slično kao i kod rješavanja zahtjeva za penziju, do dva mjeseca ako je uredu. S tim da se zahtjevi za posmrtnine rješavaju u Sarajevu i Mostaru, ne po kantonalnim službama pa se može nešto vremena izgubiti na dostavljanje predmeta, ali glavnina je riješena u roku. Ispočetka smo imali kašnjenja, kad je tek uvedeno to pravo, ali se vremenom stiglo i rješava se u roku – kazao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

faktor.ba

Slični članci

Back to top button