DruštvoHercegovinaMagazinVijesti

Misija OSCE-a u BiH organizirala obuku o dobrim i proaktivnim krivičnim istragama

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), organizirala je obuku za policijske službenike u HNK MUP-u o dobrim i proaktivnim istragama. Cilj obuke je unapređenje kvaliteta krivičnih istraga i podsticanje bliže saradnje, koordinacije i komunikacije između policijskih službenika i tužilaca. 

Obuka koje je okupila 30 policijskih službenika iz tri policijske uprave HNK, sastojala se iz tri glavna panela: a) uloge policije u proaktivnim istragama i prikupljanju dokaza, b) dužnosti i odgovornosti policijskih istražitelja da se svi dokazi moraju prikupljati na zakonit način i c) praktičnu studiju slučaja fokusiranu na proširivanje znanja i vještina u odgovoru na sudske naloge i pravilno rukovanje dokazima za vještačenje. Ovaj praktični segment je osmišljen kako bi se policijskim službenicima omogućilo da se uključe u praktične vježbe, učeći iz dobrih i loših praksi istraga odnosno uviđaja mjesta zločina.

Misija OSCE-a u BiH pruža podršku profesionalnom razvoju policijskih agencija širom države, kako bi se poboljšao ukupan kvalitet istraga i osiguralo da su policijske radnje u skladu s domaćim i međunarodnim pravnim standardima, kao i da se obavljaju na način koji će pružiti efikasan odgovor na kriminal u Bosni i Hercegovini.

Slični članci

Back to top button