BiHDruštvoKulturaMagazinPolitikaVijesti

Održana Akademija povodom 21. godišnjice smrti Alije Izetbegovića

Javna ustanova Muzej “Alija Izetbegović” i Fondacija “Alija Izetbegović” u Narodnom pozorištu u Sarajevu organizovali su Akademiju povodom obilježavanja 21. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, javlja Anadolu.

Prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović koji je kazao da je Alija Izetbegović bio “veliki čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u modernoj historiji Bosne i Hercegovine”.

Borac za ljudska prava, humanista

– Državnik, prvi predsjednik, vrhovni komandant, mislilac, filozof, borac za ljudska prava, humanista, pravnik, ovo su samo neke od riječi koje opisuju lik i djelo rahmetli Alije Izetbegovića – rekao je Bećirović.

Istakao je da se Alija Izetbegović borio za državu u kojoj će svi građani imate jednaka prava i slobodu.

– Ostavio nam je u amanet da čuvamo domovinu, zajedništvo i ljudskost. Ovaj umni i hrabri čovjek nas je za života riječima i djelima učio da na barbarizam ne odgovaramo barbarizmom, na mržnju mržnjom, na destrukciju destrukcijom. Nikada se nije predavao pred politikama zla i mržnje. Vjerovao je i borio se za državu u kojoj će svi građani imate jednaka prava i slobodu –  kazao je Bećirović.

Poručio je da stoga “od multietničke i demokratske Bosne i Hercegovine ne možemo i ne smijemo nikada odustati”.

Bećirović je također podsjetio da je tadašnje Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine na čelu sa Alijom Izetbegovićem usvojilo i ukaz o formiranju Armije Republike Bosne i Hercegovine.

– To je jedna od najvažnijih odluka u dugoj prošlosti naše države. U vremenu najtežih izazova i iskušenja ona je odbranila državu i slobodu. Armija Republike Bosne i Hercegovine i njena vrhovna komanda na čelu sa Alijom Izetbegovićem suštinski su se razlikovali od onih koji su nasrnuli na Bosnu i Hercegovinu. Armija Republike Bosne i Hercegovine je vodila odbrambeno-oslobodilačku borbu i nije ratovala na teritorijama tuđih država niti za interese tuđih država – rekao je Bećirović.

Naglasio je dalje da “nikome nećemo dozvoliti da izjednačava branitelje Bosne i Hercegovine i presuđene ratne zločince”.

– Nikome nećemo dozvoliti da gazi našu historiju i naše velikane. Civilizacijsko i anticivilizacijsko se ne mogu i ne smiju izjednačavati. Nikada nećemo šutjeti kada se napadaju Bosna i Hercegovina i njeni najzaslužniji sinovi i kćeri. Nastavit ćemo raskrinkavati velikodržavne politike protiv kojih se borio i rahmetli predsjednik Alija Izetbegović”, istakao je Bećirović.

Trajno nas zadužio

Na kraju je naglasio značaj napora za izgradnju Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih ljudi.

– Alija Izetbegović trajno nas je zadužio. Naša je obaveza da mu se dostojanstveno odužimo, a najbolje ćemo to učiniti ako se budemo borili za uzvišeni cilj, Bosnu i Hercegovinu kao državu i društvo ravnopravnih i slobodnih ljudi, državu u kojoj se poštuju različiti identiteti ali i gradi zajednički državni identitet, a tom cilju stremio je i prvi predsjednik Alija Izetbegović”, rekao je Bećirović.

U okviru Akademije održana je panel diskusija u kojoj su učestvovali prof. dr. Mirko Pejanović, bivši član Predsjedništva Republike BiH, prof. dr. Emir Hadžikadunić, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu i Maleziji i Mirza Hajrić, član kabineta Alije Izetbegovića i bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji i na Novom Zelandu, koji su govorili o ulozi Alije Izetbegovića u diplomatskom putu Bosne i Hercegovine.

Također, u sklopu Akademije je upriličena i izložba koja govori o liku i djelu prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Akademija je održana pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH. Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu. Sahranjen je na šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu.

avaz.ba

Slični članci

Back to top button