BiHDruštvoPolitikaPrivredaVijesti

Nema naznaka rebalansa Budžeta na koji čekaju penzioneri zbog jednokratne pomoći

Iako je sredina oktobra, još nema ni naznaka o rebalansu Budžeta Federacije, kada bi se mogao naći na Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno, u parlamentarnoj proceduri, rečeno nam je u nekoliko federalnih ministarstava.

– Čuli smo da treba biti rebalans, ali nam niko ništa ne javlja. Čisto sumnjamo da će rebalans biti u oktobru jer za sada nema ni naznaka – kazali su nam u nekoliko ministarstava.

Na rebalans budžeta, tačnije izmjene i dopune Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, čeka više od 460.000 penzionera jer im je vlast još u junu obećala jednokratnu pomoć koje nema bez rebalansa.

Penzioneri su tražili da se svima koji imaju penzije do 1.000 KM isplati po 200 KM zbog inflacije, a onima čije penzije prelaze 1.000 KM da dobiju po 100 KM.

Tada im je iz Vlade FBiH rečeno da može pomoć, ali kada bude rebalans i da će se tek tada odrediti iznos jednokratne pomoći za penzionere. Iz Federalne vlade su tražili da korisnici najviših penzija ne dobiju pomoć sa čim su se složili predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH.

U ranijem razgovoru za Faktor Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza penzionera FBiH i predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, kazao je kako iz Vlade FBIH, iako su bili dužni, još nisu dostavili prijedlog iznosa jednokratne pomoći.

faktor.ba

Slični članci

Back to top button