BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijestiZanimljivosti

Satelitski snimci otkrivaju pravo lice poplava: Crvena slika razaranja JABLANICE

Poplave su ostavile duboke tragove, a sada su tu i dokazi iz svemira

“Eko akcija” – nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu objavila je podatke koji mogu pomoći da bolje razumijemo razmjere štete nastale uslijed poplava. Copernicus Emergency Management Service je, koristeći najsavremeniju satelitsku tehnologiju, napravio detaljne snimke poplavljenih područja u periodu od 4. do 8. oktobra.

Što nam govore ove slike?

Slike jasno pokazuju opseg razaranja. Crvenom bojom su označeni objekti koji su potpuno uništeni, smeđom oni koji su oštećeni, a žutom oni za koje se sumnja da su oštećeni. Ova vizuelna analiza pruža nam prvu, ali vrlo preciznu procjenu štete na objektima i infrastrukturi.

Zašto su ovi podaci važni?

Ovi podaci su od neprocjenjive vrijednosti za lokalne vlasti, humanitarne organizacije i sve one koji su uključeni u proces obnove. Oni mogu pomoći da se:

  • Prioritizuju aktivnosti obnove: Identificirat će područja koja su najteže pogođena i usmjeriti napore na njihovu obnovu.
  • Ocijeniti ukupnu štetu: Precizna procjena štete omogućit će, da se zatraže potrebna sredstva za obnovu.
  • Planiranje budućih akcija: Analizirajući ove podatke, mogu se bolje razumjeti uzroci poplava i poduzeti preventivne mjere.

Šta dalje?

Očekuje se da će se i na temelju ovih podataka pokrenuti brojne inicijative za pomoć ugroženim područjima. Lokalna zajednica, uz podršku vlasti i humanitarnih organizacija, zajednički će raditi na obnovi i oporavku.

Slični članci

Back to top button