BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

NERETVICA / BUTUROVIĆ POLJE: Razorni udar prirode i poziv na zajedničko djelovanje

Konjic, 15. oktobar 2024. godine – Dron fotografije snimljene 4. oktobra (objavljene na fb stranici Buturović Polje) otkrivaju zastrašujuću sliku razaranja koje su poplave nanijele dolini Neretvice. Iako se situacija u pojedinim dijelovima polako stabilizuje, posljedice ovog katastrofalnog događaja su još uvijek vidljive na svakom koraku.

Na fotografijama se jasno vidi opseg štete nanesene stambenim objektima, poljoprivrednim površinama i infrastrukturi. Posebno je pogođeno naselje Pazar, koje je pretrpjelo najveća razaranja.

Najveća prirodna katastrofa u novijoj historiji

Stručnjaci procjenjuju da se radi o jednoj od najvećih prirodnih katastrofa koje su zadesile ovaj kraj u novijoj historiji. Poplave su odnijele ljudske živote, prouzrokovale ogromnu materijalnu štetu i trajno izmijenile reljef pojedinih područja.

Apel za pomoć

Kako bi se pomoglo u obnovi pogođenih područja, Grad Konjic je otvorio namjenski račun za prikupljanje donacija. Svi koji žele da pomognu u ovim teškim trenucima mogu uplatiti sredstva putem sljedećih linkova:

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Službi za ekonomsko-finansijske i pravne poslove na telefone 036/712-256, 036/712-239 ili putem e-mail adresa: adnan.spago@konjic.ba i aida.hakalovic@konjic.ba.

Slični članci

Back to top button