BiHDruštvoMagazinPoljoprivredaVijestiZanimljivosti

Fazila Šehić domaćim i svjetskim stručnjacima predstavila vrijedan naučno-istraživački rad

Istaknuta imena stručnjaka iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije okupili su se od 9. do 11. oktobra ove godine u Sarajevu na Međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji – Agriconference. Riječ je o skupu koji je organizirao Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu u partnerstvu sa Poljoprivrednim fakultetom Ege, Univerziteta u Turskoj.

Tema ovogodišnjeg, 34. izdanja konferencije bila je “Od skrivenih prijetnji do inovativnih resursa: Transformacijski kapacitet agro-prehrambenih sistema” (From Hidden Threats to Innovative Assets: Transformative Capacity of Agrifood Systems), a cilj je bio naglasiti izazove sa kojima se susreću poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i potencijal ovih sektora da transformišu izazove u prilike.

Konferencija je okupila brojne istraživače iz svih srodnih disciplina da svojim znanjem i stručnošću doprinesu razvoju naučnog društva i industrije. Partneri ovog skupa su, prema riječima dekana Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, prof. dr Muhameda Brke, svi poljoprivredni fakulteti od Ljubljane do Skoplja.

Među 35 predavača ove godine bila su imena poput Seada Šabanadžovića, profesora virusologije na Državnom univerzitetu Mississippiju, dr Đenite Hadžiabdić-Guerry, vanredne profesorice na Odsjeku za entomologiju i patologiju biljaka Univerziteta u Tenesiju, Norberta Reinscha stručnjaka u oblasti stočarstva i genetike životinja i mnogih drugih.

Na konferenciji je izlagala i naša mlada sugrađanka Fazila Šehić, magistrica biljne proizvodnje, koja je domaćoj i svjetskoj stručnoj javnosti predstavila rezultate svog istraživanje pod nazivom: „Uticaj tretiranja različitim koncentracijama indol-buterne kiseline (IBA) na ožiljavanje reznica zove (Sambucus nigra L.). Fazilin rad je dobio visoke ocjene i bit će objavljen u časopsima i stučnoj literaturi iz ove oblasti.

Fazila je primjer uspješnih, ambicioznih mladi ljudi predanih nauci koje naša država ima. Kako sama kaže, njen istraživački rad usmjeren je na fiziologiju biljaka, interakciju između biljaka i hormona rasta, kao i konzervaciju prirodnih resursa i bioraznolikosti. Glavni cilj njenog djelovanja je primjena novostečenih znanja s ciljem očuvanja biodiverziteta biljaka.

Oficijelna stranica Općine Hadžići

Slični članci

Back to top button