Crna hronikaDruštvoKonjicVijesti

U SJENI NEBRIGE: Kako bahato parkiranje ugrožava život osobe s invaliditetom u Konjicu

Ova fotografija je najbolji dokaz da u Konjicu imamo ozbiljan problem sa saobraćajnom kulturom. Osoba u invalidskim kolicima, koja je već suočena sa brojnim barijerama, dodatno je ugrožena bahatim vozačima. Ovo je apel svima nama da budemo odgovorniji i da poštujemo prava svih učesnika u saobraćaju. Gdje su nadležni organi? Zašto ne sankcionišu ovakve prekršaje?

Čitatelji portala Novi Konjic su ukazali na niz problema koji već duže vrijeme opterećuju saobraćaj u Konjicu. Nepoštivanje osnovnih pravila, divlje parkiranje, neadekvatna reakcija nadležnih i opšti nedostatak saobraćajne kulture stvaraju nesigurno okruženje za sve učesnike u saobraćaju.

U Konjicu, situacija po pitanju lokalnog saobraćaja postala je više nego užasna.
Opšta kultura u saobraćaju uopšte ne postoji, parkira gdje ko stigne, niko više ne uključuje pokazivače pravca, ne poštuju se osnovna pravila.
Radnim danima, npr. na skretanju kod srednje škole prema Musali vozači iz pravca Industrijske zone (Igman) bukvalno blokiraju raskrsnicu i onemogućuju skretanje za Musalu. Mnoge ulice su postale parkinzi i faktički jednosmjerne.
Autom se dođe na kafu i parkira se na ulici.
Na slici dole, uopšte se ne može proći od auta. Na moje pitanje vozaču (u pitanju je bila žena) da li te je stid da majka sa djetetom u kolicima ili obični pješak (starije osobe, djeca, i svi ostali) moraju zbog tebe na ulicu i time rizikuju bezbjednost dobio sam odgovor: “Ne, nije me stid, jer tu stanujem”.
Pitam se mnogo puta šta radi policija obzirom da je situacija postala užasna.
” – napisao je čitatelj M.K.

Jedan od najvećih problema je nezakonito parkiranje vozila na trotoarima, zelenim površinama, raskrsnicama i drugim mjestima koja su rezervisana za pješake. Ovakvo ponašanje ugrožava bezbjednost pješaka, posebno osoba sa invaliditetom, djece i starijih osoba.

Opšta kultura u saobraćaju je na vrlo niskom nivou. Vozači ne uključuju pokazivače smjera, ne poštuju pravo prvenstva prolaza i često se ponašaju sebično i agresivno.

Stanje u saobraćaju u Konjicu je alarmantno i zahtijeva hitnu reakciju svih relevantnih aktera. Neophodno je da se svi učesnici u saobraćaju odgovornije ponašaju i poštuju saobraćajna pravila. Predlažemo, da se između ostalog pojača kontrola saobraćaja i broj saobraćajnih policajaca na terenu te organizuju češće kontrole.

Slični članci

Back to top button