BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

KONJIC Nakon poplava u toku intenzivne akcije čišćenja i otvaranja puteva

Konjic, 9. oktobar 2024. godine – Konjic, odnosno Buturović Polje / Neretvica i dalje osjeća posljedice nedavnih poplava, no stanovnici i službe za spašavanje neumorno rade na oporavku. Danas su u toku intenzivne aktivnosti usmjerene na čišćenje terena, otvaranje puteva i osiguranje pristupa udaljenijim selima.

“Naša glavna zadaća danas je pretražiti područja gdje bi potencijalno moglo biti još stradalih osoba. Također, koristimo svu raspoloživu mehanizaciju kako bismo otvorili što više puteva i osigurali pristup selima koja su bila odsječena”, izjavio je Husein Hodžić, pomoćnik gradonačelnika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Konjic.

Sva građevinska operativa koja se nalazi na području MZ Neretvica, doprinijela je poboljšanju uslova na terenu, ali je i dalje nedovoljna. Poseban naglasak stavljen je na područje kanjona Neretvice gdje su mnoga sela bila odsječena.

Prošli smo prvu fazu spašavanja, evakuacije i traganja. Sad ide faza sanacije i otklanjanja svih tih posljedica. Da bi to na adekvatan način uradili najbitnije je, da imamo građevinsku operativu, a naravno i naše volontere, da ne budemo umorni i ne posustajemo, te da u skladu s uputama Štaba, Crvenog križa, Merhameta pratimo upute i jednim planskim djelovanjem budemo prisutni na tom području, kako bi pomagali i ovim ljudima koji su došli sa strane da pomognu lokalnom stanovništvu”- izjavio je pomoćnik gradonačelnika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Konjic.

“Uspjeli smo otvoriti neke puteve, ali su oni još uvijek u lošem stanju i prohodni samo za terenska vozila. Nastavljamo s radovima kako bismo omogućili pristup svim selima”, dodao je Hodžić.

“Pozivamo sve građane da se pridržavaju uputa i da se ne vraćaju u područja koja su još uvijek nesigurna. Također, zahvaljujemo se svim volonterima i službama koje sudjeluju u ovim akcijama”, poručio je Hodžić.

Slični članci

Back to top button