BiHHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

KONJIC: 330 osoba evakuirano, noć protekla mirno

KONJIC, 9. oktobar 2024. godine – U Konjicu je, prema podacima Gradskog štaba civilne zaštite, do ranih jutarnjih sati evakuirano 289 osoba (oko 330 osoba_UPDATE: 9. 10. 2024. – 11:45 h) sa područja Neretvice. Sve akcije provode se u skladu s naredbama viših instanci. Unatoč opasnosti, protekla noć je protekla mirno, a službe su spremne za daljnje intervencije.

Gradski štab civilne zaštite Grada Konjica konstantno zasjeda i rukovodi akcijama evakucije i zbrinjavanja stanovništa sa ugroženih područja grada Konjica.

Evakuacija i zbrinjavanje stanovništva sa ugroženih područja provodi se u skladu sa naredbom Federalnog štaba civilne zaštite (broj: 12-04-3-432-24/24 od 8. 10. 2024. godine) i naredbom Kantonalnog štaba civilne zaštite HNK (broj: 17-06-40-16-26/24 od 8. 10. 2024. godine) i naredbom Gradskog štaba civilne zaštite Grada Konjica (broj: 10-40-1-4481/2024-12 od 8. 10. 2024. godine). Do 01:11 sati evakuisano 289 osoba sa ugroženih područja.” – saopćeno je iz Civilne zaštite Grada Konjica.

Aktivnosti su se odvijale jakom dinamikom, nakon što je gradski Štab dobio naredbu o evakuaciji stanovništva koje je pogođeno poplavama. Do ranih jutarnjih sati radilo se na evakuaciji stanovništva iz područja 12 sela, uzvodno uz rijeku Seončicicu i Neretvicu. Veliki odziv i pomoć je stigla od naših sugrađana koji su svojim vozilima terencima prevozili zajedno sa pripadnicima GSS i volonterima stanovništvo ovog područja. Svi su zbirnuti i imaju smještaj.


U poplavom pogođenim područjima u toku noći nije bilo većih padavina i problema, iako su postojale naznake za to. – piše avaz.ba.

Podsjećamo, postojala su upozorenja da se očekuju veće količine padavina, koje bi mogle prouzrokovati i klizišta, zbog čega su iz FUCZ naredili hitnu evakuaciju stanovništva iz pojedinih mjesta u Konjicu i Jablanici.

Manja količina kiše pala je jutros u Konjicu, no nije prouzrokovala probleme.

Na Facebook stranici Buturović Polje jutros u 4:15 sati su obavijestili da mirno protiče noć te da je provedena djelimična evakuacija, s obzirom da su nakon poplava brojni građani odlučili ostati u svojim domovima.

Za sve osobe koje su evakuisane osiguran je smještaj u kolektivnim prebivalištima, gdje imaju sve potrepštine.

Zbog mogućnosti obilnijih padavina na snazi do 10 sati je narandžasto upozorenje.

Inače, poplave koje su u noći s četvrtka na petak pogodile BiH odnijele su 22 života. U Jablanici je stradalo 16 osoba, a po tri u Konjicu i Fojnici. Još uvijek se traga za šest osoba.

Slični članci

Back to top button