DruštvoHercegovinaJablanicaKonjicMagazinVijesti

Nakon upozorenja o padavinama: Situacija je shvaćena ozbiljno, ići će se sa evakuacijom

Spasioci i jutros tragaju za nestalim osobama na području Jablanice i Konjica. Dostavljaju se lijekovi i hrana stanovništvu na pogođenim područjima, i dalje je najteža najteža situacija na relaciji prema Ostrošcu i Buturović Polju, a cesta prema Doljanima i Sovićima je zatvorena i radi se na sanaciji odrona.

Na području Općine Jablanica od jutros se na terenu nalazi 11 članova GSS-a, od kojih su 2 člana HGSS Mostar, 2 HGSS Čitluk, 1 HGSS Čapljina, 2 GSS Mostar i 4 GSS Jablanica, izvijestio je Operativni centar civilne zaštite HNK.

Na terenu su i pripadnici spasilačkih ekipa iz drugih država koje se dio mehanizma međunarodne pomoći.

Prioritet spasilačkih ekipa je što brži pronalazak nestalih osoba te djelovanje na najkritičnijim točkama pogođenog područja.

Sva teška mehanizacija je usmjerena na čišćenje magistralne i lokalnih cesta. Nastavljeno je probijanje nanosa na putevima kao i popravke na vodovodnoj, elektro i telefonskoj mreži. Vrši se dostava hrane i lijekova stanovnicima na području općine.

Najteža situacija je i dalje na relaciji prema Ostrošcu i Buturović Polju. Cesta prema Doljanima i Sovićima je i dalje zatvorena i radi se na sanaciji odrona.

Gradski štab civilne zaštite grada Konjica mobilizirao je sve raspoložive resurse i vrše se aktivnosti 24 sata dnevno. Iz više naseljenih mjesta na području MZ Neretvica izvršena je evakuacija stanovništva. Mnoga naselja u MZ Neretvica i dalje su putnom komunikacijom odsječena od ostalih područja Grada Konjica.

Također, još je mnogo naselja bez telefonskih i elektroveza. Na terenu su ekipe sa mehanizacijom koje rade na uspostavljanju cestovnog prometa. Osim toga, djeluju međunarodni spasilački timovi.

Agencija za vodno područje Jadranskog mora, Federalni hidrometeorološki zavod i Agencija za vodno područje rijeke Save upozoravaju stanovništvo na područjima koja su bila zahvaćena bujičnim poplavama na dodatni oprez u srijedu kada se očekuju jače padavine na zapadu, sjeveru i istoku Hercegovine te na jugozapadu i dijelu centralne Bosne.

FHMZ je izdao narandžasto upozorenje, a prognozira se između 30 i 60 litara po metru kvadratnom te da lokalno može pasti do 80 litara kiše po metru kvadratnom.

Pripadnika Federalne uprave Civilne zaštite Sabahudina Spahovića pitali smo u kojoj mjeri je pregledan teren.

– U ovom momentu možemo reći i da je dobar dio terena pregledan, posebno ono što u fokusu imamo, traženje nestalih u ovoj poplavi. Na terenu je veliki broj građevinskih mašina i kamiona koje rade na raščišćavanju, prvenstveno magistralnog puta M-17 da se uspostavi nesmetana komunikacija, a dalje rade na raščišćavanju materijala koji se nalazi okolo – naveo je Spahović.

Međutim, dodaje on, imaju još dosta posla.

– Teško je procijeniti u ovom momentu koliko će to potrajati, ali će potrajati sigurno – kazao je.

Što se tiče priprema za srijedu, Spahović kaže kako u skladu sa resursima čine sve da se stave na raspolaganje u slučaju da bude potrebe za nekom novom intervencijom.

– Kako ovdje tako i na svim drugim mjestima koje zadesi neka situacija. Tu su sa nama međunarodni spasilački timovi koji zaista ulažu maksimum napora da bi pomogli ovom stanovništvu ovdje – zaključio je.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Aldin Brašnjić govorio je za Faktor o trenutnoj situaciji.

– Ovdje u Donjoj Jablanici su uglavnom mašinski radovi na terenu. Imaju se obići ovih četiri-pet kuća oko džamije. Pretpostavlja se da tu imamo još tri žrtve – naveo je.

Ističe kako su u Jablanicu upravo stigli zbog narandžastog upozorenja FHMZ-a.

– U jedan sat imamo sastanak FUCZ-a i federalnog štaba civilne zaštite sa gradonačelnicima Jablanice, Konjica i Fojnice. Imamo sastanak u vezi s preventivnim mjerama povodom tih obilnih padavina koje su najavljene.

Glavni nam je zadatak da vidimo da donesemo zaključak u vidu naredbe da se najvjerovatnije ova naselja evakuišu, u Donjoj Jablanici posebno zbog opasnosti koju može ponovo nanijeti ovaj kamenolom za preostale kuće. Najvjerovatnije ćemo ići u tom pravcu da ih evakuišemo tokom narednih nekoliko dana, dok ne prođe ova oluja i nevrijeme koje je najavljeno – kazao nam je Brašnjić.

Pojašnjava kako su dobili detaljan pregled od FHMZ-a kako bi to moglo izgledati.

– Međutim, nikad se ne zna precizno, ali jesu najavljene obilne padavine. Moramo to zaista evakuisati, donijet ćemo odmah naredbu, ako evo donesemo sada zaključke. Ići će se sa naredbom da se cijeli ostatak ovog naselja evakuiše – dodao je.

Smještaj će, naravno, biti osiguran, naglasio je.

– To nam je za sada najmanji problem od svega. Daj Bože da nemamo više žrtava i nakon svega ovoga što se desilo. Situacija je shvaćena ozbiljno i radit ćemo na tome da se ne desi više ovakav belaj – zaključio je.

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button