HercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

KONJIC Napori na obnovi nakon katastrofe u Buturović Polju

U Konjicu na širem rejonu Buturović Polja – Neretvice se intenzivno radi na uspostavljanju putne infrastrukture nakon nedavnih poplava koje su izazvale veliku štetu.

Cijela građevinska operativa iz Grada Konjica i okolnih područja bila je angažirana tokom cijelog jučerašnjeg dana. Pomoćnik gradonačelnika Husein Hodžić izjavio je da su ekipe iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i iz Slovenije, angažovane na otklanjanju posljedica. Poseban naglasak stavljen je na područja Parsovića, Buturović Polja i okolnih sela, koja su najteže pogođena.

Ključne aktivnosti uključuju:

  • Otklanjanje odrona i oštećenja na putevima: Ekipe rade na popravci mostova i otvaranju puteva kako bi se omogućio pristup izoliranim područjima.
  • Traganje za nestalim osobama: U potrazi za nestalima sudjeluju i timovi sa psima tragačima iz Hrvatske i Slovenije.
  • Osiguranje pristupa humanitarnoj pomoći: Cilj je omogućiti dolazak teške mehanizacije i humanitarne pomoći u pogođena područja.

Napori na obnovi puta prema Parsovićima

Ekipe su intenzivno radile na popravku puta prema Buturović Polju, ali su se suočile s velikim izazovima zbog oštećenja terena. Nakon što je prvobitni plan puta pokazao se neadekvatnim za tešku mehanizaciju, usmjerili su napore na izgradnju alternativnog pravca koji bi omogućio pristup teškim vozilima do Podhumskog mosta i Parsovića.

Posao je uvelike odmakao, ali još uvijek ima puno posla, posebno u područjima iznad Parsovića gdje su štete ogromne.

Cilj je omogućiti pristup terenskim vozilima do svih pogođenih područja, ali je jasno da će biti potrebno mnogo vremena i truda da se potpuno obnovi putna infrastruktura.

Situacija je i dalje teška. Čini se sve kako bi se što prije normaliziralo stanje.

Slični članci

Back to top button