BiHHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

GSS Stanica Konjic i GSS Stanica Mostar: Zajedno u akciji pomoći Buturović Polju i okolnim selima

Danas su naši spasioci sa kolegama iz GSS Stanice Mostar zajedno djelovali u Buturović Polju i okolnim selima.

Jedan dio zajedničkog tima je imao zadatak da se probije do odsječenih sela Gornje i Donje Višnjevice kako bi sagledali situaciju i upoznali se sa potrebama mještana ovog područja. Teško prohodnom i jedino mogućom komunikacijom preko Nevizdraka i Bolobanovog Brda, sa dva terenska vozila, uspješno se došlo do zaseoka Pripe u Gornjim Višnjevicama. Obišli smo svih desetak stanovnika i uvjerili se da je u ovom dijelu sela dosta dobra situacija. Pored dva manja odronal na putu, nema ni veće materijalne štete.

U zaseoku Andrići (do pet stanovnika), ljudima nedostaju svijeće kao i hrana. U jednoj kući pronalazimo stariju mušku osobu, samu i skoro potpuno nepokretnu, u vrlo lošem i zapuštenom stanju. Ljekar iz stanice Mostar nakon pregleda konstatuje da je neophodna njegova evakuacija. Kontaktiramo štab Civilne Zaštite Grada Konjica i započinjemo njegovu evakuaciju na nosilima do mjesta do kojeg možemo doći terenskim vozilom i dalje do Konjica. Tu ga predajemo direktorici centra za socijali rad na daljnje postupanje.

Ostatak tima se iz Gornjih Višnjevica pješice spušta u Donje Višnjevice i dalje u Seonicu. Hranu koju smo nosili je podijeljena, kao i značajna količina vode. Putna komunikacija od Donjih Višnjevica prema Seonici je potpuno uništena. Zadatak u potpunosti realizovan i završen oko 20h.

Sutra ujutro nastavljamo dalje…

GSS KONJIC

Slični članci

Back to top button