BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicVijesti

POMOĆ USMJERITI KA KONJICU: Štete na području Konjica drastično su veće od šteta na putu M17

Na osnovu prvih procjena stručnog osoblja i inžinjera koji ovih dana rade na uspostavi prekinute putne komunikacije na području Jablanice i Konjica, štete prouzrokovane bujičnim poplavama značajno su veće na područjima Konjica nego na području Jablanice. Fokus domaće i svjetske javnosti zbog broja stradalih osoba, apokaliptičnih scena objavljenih putem medija više je usmjeren na Donju Jablanicu a manje na područje Buturović polja, Trusine i Neretvice koje se nalazi na području Grada Konjica.

Stručnjaci za saobraćaj i komunikacije, građevinski inžinjeri koji se posljednjih dana nalaze  na terenu i pokušavaju deblokirati odsječena naselja, smatraju da javnosti i svima onima koji šalju u ispomoć teške mašine treba skrenuti pažnju na stvarne činjenice pogođenog područja. U Donjoj Jablanici, izuzetno važnoj putnoj komunikaciji teren za raščišćavanje je prostorno ograničen i na njemu istovremeno može raditi određeni broj mašina, dok je situacija na području Buturović polja u tom povoljnija za izvođenje radova.

Na području Grada Konjica, prema njihovim prvim procjenama, potpuno je uništeno oko sedam kilometara puta a zahvaćeno je oko 300 kvadratnih kilometara. Štetu se procjenjuje na iznos od oko deset miliona KM. U tom obuhvatu potpuno su uništena dva mosta na regionalnim putevima. Njihova vrijednost procjenjuje se na iznos od oko 1,5 KM. Za sada je evidentiran prekid lokalnih i nekategoriziranih puteva u dužini od oko pet kilometara. Procjena štete na njima kreće se od 2,5 do 3 miliona KM. Stradalo je i 10-tak propusta na lokalnim putevima kao i dva mosta. Vrijednost radova procjenjuje se na iznos oko milion KM,

Na području zahvaćenom poplavama živi oko 3.500 stanovnika. Potpuno je uništeno 15 kuća a mnoge su oštećene. Oštećen je vodovod u dužini oko 10 kilometara. Njegova sanacija teško da može koštati manje od milion KM.

Stručnjaci za saobraćaj i komunikacije, građevinski inžinjeri s kojima smo razgovarali, apelirali su na sve dobronamjerne ljude koji žele da pomognu ugrožena područja svoj dolazak iskordiniraju sa Kriznim štabovima Grada Konjica i Jablanice, kako bi pružena pomoć polučila što bolje rezultate.

stav.ba

Slični članci

Back to top button