BiHHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

Elektroprivreda BiH: Snabdijevanje struje vraćeno za 3.000 domaćinstava u Konjicu i Jablanici

U izuzetno teškim uslovima i bez mogućnosti korištenja mehanizacije zbog oštećene putne infrastrukture, elektromonterske ekipe Elektroprivrede BiH su intenzivnim radovima na terenu uspostavile uredno snabdijevanje električnom energijom 3000 kupaca na području Konjica i Jablanice.

Zbog kvarova na 36 trafostanica, bez napajanja na ovim prostorima je još oko 1100 kupaca, među kojima su i kupci čiji su stambeni objekti uništeni. U Buturović polju otklanjanje kvarova se vršilo prije nego što je pristup naselju bio omogućen.

U toku dana elektromonterske ekipe će korištenjem čamaca izvršiti obilazak tri lokacije u Jablanici na kojima je oko 210 kupaca. Dalje aktivnosti na saniranju kvarova biće planirane nakon utvrđivanja oštećenja.

Predviđeno je i osposobljavanje jedne trafostanice u Donjoj Jablanici i obezbjeđenje napajanja za 20 kupaca. Ekipe na području Konjica bez korištenja prijevoza vrše obilazak teško pristupačnog terena u širem opsegu i snimanje oštećene mreže.

Pokrivenost GSM signalom područja zahvaćenih poplavama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je zadovoljavajuća jer je većina baznih stanica pod naponom.

U dogovoru s Civilnom zaštitom, mehanizacija Podružnice “Elektrodistribucija“ Mostar biće uključena u sanaciju nastalih šteta.

Zajedničkim aktivnostima s ekipama Elektroprivrede HZHB osposobljen je oštećeni dalekovod na području Srednjobosanskog kantona i snabdijevanje kupaca je uredno.

Zbog ozbiljnih oštećenja na objektima, 20 domaćinstava u Fojnici je isključeno s elektrodistributivne mreže, a bez napona je još i jedan privredni subjekt čije uključenje je onemogućeno zbog velikih nanosa zemlje i vode. Sve GSM bazne stanice u ovom kantonu koje su na mreži Elektroprivrede BiH su pod naponom.

Rad hidroelektrana na Neretvi-Jablanice, Grabovice i Salakovca je stabilan.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button