BiHHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

DOSAD PRONAĐENO 16 BEŽIVOTNIH TIJELA NAKON RAZORNIH POPLAVA U JABLANICI I KONJICU

Po službenim podacima iz Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a HNK-a, broj smrtno stradalih lica na poplavom pogođenim prostorima HNK-a, zaključno sa ovim izvještajem, iznosi 16 mrtvih. Od ukupnog broja smrtno stradalih, petnaest lica je iz Jablanice, jedna iz Konjica, dok je sinoć ponovo došlo do neprovjerenog prijavljivanja druge mrtve osobe na području Buturović Polja. U Konjicu se, prema podacima MUP-a, i dalje traga za četiri prijavljena nestala lica, dok u Jablanici taj broj sada službeno iznosi pet nestalih lica čiji su nestanak prijavili njihova rodbina, prijatelji i komšije. Od 17 smrtno stradalih, jedno je tijelo još uvijek neidentifikovano.

Na prostoru Općine Jablanica, u Donjoj Jablanici, spasilačke ekipe stalno su na terenu i pretražuju prostor u potrazi za nestalima. Uz domaće snage, pomoć pruža i više spasilačkih ekipe iz Hrvatske, Srbije i Turske. Ljudima u cestovno odsječenim zaseocima profesionalne službe i volonteri dostavljaju hranu, vodu, lijekove i ostale potrepštine.

Iz CZ-a Jablanica Štabu je danas upućen zahtjev za osiguranje dodatnih 200 ležajeva za smještaj spasioca. Zahvaljujući direktnoj pomoći Uprave za civilnu zaštitu Zapadnohercegovačkog kantona, tokom dana u Jablanicu je dostavljeno 100 ležajeva dok je pomoć za dostavljanje preostale količine upućena Federalnoj upravi CZ-a.

I u Konjicu su sve raspoložive jedinice stalno na terenu i rade na raščišćavanju puteva prema odsječenim selima. Spasilačke ekipe danas su se probile do sela Lipovci i Lukšije, otkud su evakuisali zatečene mještane. Najavljen je i dolazak konvoja iz Slovenije sa spasilačkim službama i mehanizacijom koji će da budu stavljeni na raspolaganje spasilačkim timovima Konjica.

Za sva lica koja su ostala bez kuća osiguran je privremeni smještaj u porodičnim kućama, hotelima, staračkim domovima, uz mogućnost i kolektivnih smještaja koje sada koriste spasioci za prenoćište i predah.

Putna komunikacija prema Donjoj Jablanici na svim osposobljenim pravcima i dalje je za korištenje dostupna isključivo spasilačkim službama i drugim vozilima sa posebnim dozvolama. Dok iz MUP-a HNK-a jasno upozoravaju vozače da ne kreću na put prema Jablanici, iz svih centara civilne zaštite apelišu i da nitko ne kreće pružiti pomoć bez javljanja njihovim operativnim centrima, bilo da je riječ o spasiocima, bilo da se radi o dopremanju životnih potrepština.

Što se tiče Drežnice (Grad Mostar), situacija na terenu zasad je stabilna. Cesta prema Gornjoj Drežnici prohodna je za mala vozila, dok je prolaz za sela Rogobrdo i Perutac uspostavljen za terenska vozila. Diva Grabovica i dalje je cestovno izolovana, te se radi na uspostavljanju putne komunikacije. Štab CZ-a je u stalnom kontaktu sa mještanima tog naselja, svi su dobro. Vezano za Drežnicu, za sutra je najavljen izlazak Komisije za štete Grada Mostara na stradale prostore.

Bolnice na prostoru HNK-a raspolažu dovoljnim zalihama krvi, a svi zbrinuti pacijenti sa pogođenih prostora su stabilno. Za Dom zdravlja u Jablanici osigurani su antibiotici i vakcine protiv tetanusa, a iz Doma zdravlja Mostar sutra u Jablanicu idu dvije ekipe hitne pomoći, dva porodična i jedan pedijatrijski tim. Na terenu će da ostanu najmanje do srijede, uz smjene medicinskog i tehničkog osoblja.

Niz različitih specijaliziranih timova nastavlja da radi na saniranju prekinute saobraćajne (cestovne i željezničke), telekomunikacijske i elektroenergetske infrastrukture.

Zbog čestog preklapanja informacija na terenu i pojave neprovjerenih podataka, Vlada će zaključni dnevni izvještaj da objavljuje u večernjim satima, nakon zbrajanja svih službeno ovjerenih informacija koje primamo iz policijskih ispostava i civilne zaštite.

VLADA HNK

Slični članci

Back to top button