DruštvoHercegovinaMagazinVijesti

Oni koji su ostali bez domova, smješteni su u hotelima i Staračkom domu Jablanica

Prema službenim podacima iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a HNK-a, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim područjima HNK-a s današnjim je danom porastao na 15, od čega je trinaest usmrćenih pronađeno u Jablanici, a dvoje u Konjicu. Spasioci su, pretražujući prostor, tijekom današnjega dana pronašli još dva beživotna tijela, jedno u Buturović Polju (Grad Konjic), drugo na području Donje Jablanice.

Osobe koje su ostale bez domova smještene su u mjesnim hotelima i Staračkomu domu Jablanica, dok je većina pronašla smještaj kod prijatelja i rodbine u stanovima i obiteljskim kućama Jablanice i Konjica. Štab CZ-a HNK-a još je jučer osigurao 80 ležajeva u sportskoj dvorani u Jablanici, za slučaj potrebe za prihvat unesrećenih, a te ležajeve sada koriste spasioci za prenoćište i predah.

“Putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena je večeras, ali isključivo za vozila spasilačkih službi i za žurne slučajeve, kao što je slučaj i s drugim osposobljenim cestovnim pravcima. Na terenu je, uz profesionalne službe, sada više od 300 volontera koji pomažu stanovništvu, ali iz CZ-a apeliraju na sve koji žele pomoći da se prvo jave u operativna središta civilne zaštite odnosno ne dolaze na pogođeni prostor samoinicijativno”, navodi se u saopćenju.

Civilna zaštita i volonteri opskrbljuju pučanstvo osnovnim potrepštinama, a najveća je potreba za pitkom vodom, hranom i lijekovima. Prema informacijama iz Transfuzijskoga centra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, zahvaljujući mnogobrojnim darivateljima, zaliha krvi ima u dostatnim količinama.

“Na području Grada Konjica potpuno je uništeno dvadesetak kuća, a ta se brojka u Jablanici penje na više desetina. Spasilačke su ekipe i dalje na terenu i intenzivno nastavljaju traganje za nestalima, radeći i na uklanjanju nastale štete. Stručni timovi usporedo djeluju na saniranju porušene prometne (cestovne i željezničke), telekomunikacijske i elektroenergetske infrastrukture”, istaknuli su.

N1

Slični članci

Back to top button