BiHCrna hronikaDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

Katastrofalne poplave u Jablanici: Grad u kolapsu, visočki volonteri SCAR-a ne posustaju

KONJIC, 5. oktobar 2024. godine – Jablanica se i dalje bori s posljedicama katastrofalnih poplava. U noći koja je za nama nastavila se pružati pomoć, ali nažalost, broj žrtava je porastao, dok se za preko 30 osoba još uvijek traga.

Dobrovoljci Interventnog tima SCAR-a iz Visokog, u suradnji sa Štabom Civilne zaštite Jablanice, pokazali su izuzetnu hrabrost i požrtvovnost. Tokom noći su uspjeli organizirati distributivni centar za prikupljanje i podjelu pomoći ugroženom stanovništvu.

Pored organizacije pomoći, ekipa SCAR-a je aktivno sudjelovala u čišćenju gradskih ulica i otklanjanju posljedica poplava. Nažalost, situacija je i dalje veoma teška. U Jablanici nema pitke vode, a signal mobilnih operatera je izuzetno slab.

Putna komunikacija između Sarajeva, Konjica i Jablanice je uspostavljena, ali je saobraćaj prema Mostaru i dalje obustavljen.

Danas će se nastaviti intenzivne akcije potrage i spašavanja. Ekipa GSS Ilijaš će, uz pomoć dobrovoljaca SCAR-a, biti prebačena u najugroženija područja. Također, jedan tim SCAR-a će biti angažiran na čišćenju poplavljenih kuća u naselju Prijeko kod Visokog.

Apelujemo na sve građane da i dalje pomažu ukoliko su u mogućnosti. Donacije se mogu ostaviti u prostorijama Crvenog križa Konjic u ulici Kolonija bb. Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona 036-726-183.

Na dionici od Konjica-prema Jablanici trenutno mogu saobraćati putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć. – javlja BIHAMK.

Slični članci

Back to top button