BiznisDruštvoKonjicPoljoprivredaVijestiZanimljivosti

Konjički med osvaja nagrade: “Pčelarstvo Hrnjica” ponos grada

Ovogodišnji Festival hrane „ Konjic Food Fest 2024“ predstavio je bogatu ponudu poljoprivrednih proizvoda, rukotovorina, meda i pčelinjih proizvoda, prerađevina od voća i povrća te mliječne i suhomesnate proizvode. Jedan proizvod očarao je sve svojim izgledom i kvalitetom. Riječ je o medu iz “Pčelarstva Hrnjica”, koji je osvojio prestižnu nagradu za najljepše upakovan proizvod.

U ime Grada Konjica prisutne je pozdravio i prigodnim riječima se obratio gradonačelnik grada Konjica Osman Ćatić, koji je svečano i otvorio ovogodišnji Festival hrane. 

Svečanosti su prisustvovali i Nusret Avdibegović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić, predstavnik federalnog ministarstva vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva, pomoćnica ministra za poljoprivredu HNK-a Gordana Bošnjak i prof dr. Marko Ivanković iz federalnog Agromediteranskog zavoda. 

Domaće proizvode na Festivalu hrane predstavili su brojni proizvođači, a najuspješnijima su dodijeljene nagrade. Konjic, grad s bogatom tradicijom pčelarstva, još jednom je potvrdio svoj status grada meda u Bosni i Hercegovini. Na ovogodišnjem festivalu, među mnoštvom domaćih delicija, upravo je med iz “Pčelarstva Hrnjica” zasjao najsjajnije. Salem Hrnjica, vlasnik pčelinjaka, posvetio je veliku pažnju ne samo kvaliteti svog meda, već i njegovom vizualnom identitetu.

“Jako sam ponosan na ovu nagradu i hvala organizatorima”, izjavio je Hrnjica za portal novikonjic.ba. “Vjerujem da je ambalaža važan dio priče o svakom proizvodu, a posebno o onom koji je rezultat toliko truda i ljubavi. Želio sam da naš med bude prepoznatljiv ne samo po okusu, već i po izgledu.”

Hrnjica je otkrio kako je ideja za dizajn ambalaže nastala u suradnji s njegovom rodicom iz Švicarske. “Njen umjetnički dodir je našim proizvodima dao posebnu notu i učinio ih prepoznatljivijima”, dodao je ponosni pčelar.

Nagrada kao potvrda kvalitete

Nagrada za najljepše upakovan proizvod nije samo priznanje za dizajn, već i potvrda kvalitete samog meda. Hrnjica je poznat po tome što svoje pčele drži u netaknutoj prirodi, daleko od izvora onečišćenja, što se odražava na iznimnu čistoću i okus njegovog meda.

“Pčelarstvo je više od posla, to je moja strast”, istaknuo je Hrnjica. “Svaki dan provodim okružen pčelama i uživam u njihovom radu. Ova nagrada je dodatna motivacija da nastavim s ovim poslom i da još više unapređujem kvalitet svojih proizvoda.”

Uspjeh “Pčelarstva Hrnjica” na “Konjic Food Festu” je još jedna potvrda da domaći proizvodi, uz malo kreativnosti i truda, mogu biti konkurentni i na najzahtjevnijem tržištu. Hrnjica je svojim primjerom pokazao kako se tradicija i inovacija mogu uspješno spojiti, stvarajući proizvode koji su istovremeno ukusni i privlačni oku.

Slični članci

Back to top button