BiHDruštvoHercegovinaKonjicSvijetVijesti

Predstavnici škola i predškolskih ustanova i predstavnici Grada Novi Pazar u posjeti Konjicu

Nakon što su u Mostaru potpisani protokoli o saradnji između škola i predškolskih ustanova iz Republike Srbije sa područja Sandžaka i područja HNK, predstavnici škola i predškolskih ustanova iz Novog Pazara zajedno sa predstavnicom Grada Novi Pazar Denisom Curić, ministrom obrazovanja, nauke , kulture i sporta HNK Adnanom Velagićem i predstavnicima škola iz Konjica, posjetili su Grad Konjic gdje ih je ugostio gradonačelnik Osman Ćatić.

Upućujući riječi dobrodošlice gradonačelnik Ćatić je poželio da se aktivnosti koje su pokrenute na međunarodnoj saradnji obrazovnih ustanova iz dvije regije nastave u željenom pravcu u budućnosti na dobrobit djece i mladih i svih stanovnika koji žive u Sandžaku i Herecegovačko-neretvanskom kantonu.

– Nama nije samo cilj da škole sarađuju na obrazovno vaspitnom nivou već i da povežemo naše mlade ljude, nastavnike i  nastavimo te mostove saradnje, koji su možda na kratko bili prekinuti. Mislim da je Grad Novi Pazar pravi izbor za ovu saradnju, jer je to grad mladih ljudi, sa prosječnom starošću 35 godina, u kojem imamo 17.000 učenika koji su obuhvaćeni predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim obrazovanjem. Izuzetno mi je drago da je Grad Konjic jedna od sredina sa kojom se povezujemo na ovaj način, jer je upravo gradonačelnik Ćatić jedan od inicijatora ovih aktivnosti – kazala je u ime gradonačenika Grada Novi Pazar Nihata Biševca predstavnica Grada Denisa Curić, koja se zahvalila na prijemu i gostoprimstvu u Konjicu.

– Ovo je samo dio zacrtanog cilja koji treba da realizujemo, a to je povezivanje Novog Pazara i Hercegovačko-neretvanskog kantona na više polja, prije svega obrazovnom polju, što smo popisivanjem protokola o saradnji i uspjeli,  kako bismo stvorili preduslove za zajedničko nastupanje  na prekograničnim projektima. Također u daljnjim aktivnostima planiramo saradnju  proširiti i na poljima kulture, sporta, što će nadamo se rezultirati kvalitetnim projektima – naglasio je ovom prilikom ministar Velagić.

Gosti su nakon posjete Gradskoj upravi Konjic posjetili kulturno-historijske znamenitosti Konjica i okoline.

Grad Konjic

Slični članci

Back to top button