BiHDruštvoKonjicMagazinNVOSvijetVijesti

Konjički školarci učestvovali u Evropskoj noći istraživača

Na Evropskoj noći istraživača u Konjicu, učenici Druge osnovne škole Konjic i Srednje škole Konjic su pokazali izuzetnu energiju.

Srednjoškolci su predstavili tri projekta o temama iz zaštite okoliša, zavidnu zbirku minerala te zanimljivim edukativnim hemijskim eksperimentima ukazali na značajan utjecaj naučnih istraživanja u svakodnevnom životu.

Timovi su donijeli kreativnost, svježinu, inovacije koje ih inspirišu i povezuju kroz praktične eksperimente.

Događaj se istovremeno održavao u 25 zemalja i preko 400 gradova širom Evrope, te pružio jedinstvenu priliku da se istakne ključna uloga nauke u oblikovanju budućnosti evropskog društva.

vuropska noć istraživača je panevropski događaj koji podržava Evropska unija. Dio je programa “Horizon Europe“, ključnog programa Evropske unije za finansiranje istraživanja i inovacija.

“Horizon Europa“ je od suštinskog značaja za naučnu zajednicu u Bosni i Hercegovini, pružajući lokalnim istraživačima resurse i mogućnosti za saradnju na revolucionarnim projektima sa kolegama širom Evrope. Ovaj program ne samo da potiče naučna otkrića, već jača poziciju Bosne i Hercegovine unutar globalne istraživačke zajednice.

Projekt se, pored Sarajeva, različitim programima provodi i u Banja Luci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Neumu, Sarajevu, Travniku, Trebinju i Tuzli.

Pomoćnik ministrice za nauku i kulturu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Suvad Džafić kazao je da će BiH biti dio porodice zemalja koje organiziraju Evropsku noć istraživača.

“Ministarstvo civilnih poslova je zaduženo da koordinira sudjelovanje BiH u programu Horizion Europe, odakle su pomognuti mnogi projekti. To je jedinstven mehanizam EU za podršku i istraživanju vrijedan 95 milijardi eura. BiH već ima razne benefite da razvija svoju konkurentnost u različitim područjima. Mnoge naše zvanične institucije sudjeluju i povlače sredstva iz ovog programa. BiH plaća ulaznu kartu za ovaj program i Ministarstvo to osigurava. Nama je vrlo važno da program promoviramo u svakoj prigodi, pa i danas pozivam naše institucije i organizacije da se bolje upoznaju o programu, da apliciraju, da traže međunarodne partnere i da na takav način razvijamo našu konkurentnost”, kazao je Džafić.

Ovim programom otvaraju se mogućosti za različite obrazovne, naučne institucije, za mala i srednja poduzeća, a BiH je u ovom ciklusu jako uspješna, te je 37 projekata podržano s ukupno sedam miliona eura.

Hvala i sjajnim nastavnicima i edukatorima koji su uz pravi timski rad obilježili Evropsku noć istraživača!

Slični članci

Back to top button