DruštvoKonjicKulturaMagazinVijesti

Proučen mevlud u Orahovici

U subotu, poslije akšam namaza u džamiji u Orahovici, kao dio manifestacije “Merhaba, ej, naš Resule”, upriličen je mevludski program.

Mevlud su učili imami Medžlisa IZ Konjic a okupljenim džematlijama na početku mevludskog programa obratio se imam ovog džemata Muamer ef. Cero. Predavanje je održao Ensar ef. Zalihić, imam Gradske džamije u Konjicu.

On je u svom obraćanju podsjetio vjernike na Poslanikove, a.s., mudžize. Posebno je spomenuo njegovu najveću mudžizu koja mu je spuštena a to je Kur’an, a.š. Podsjetio je na 9. ajet sure Er-Rahman: „i pravo mjerite i na tereziji ne zakidajte!“ te ukazao da se ovaj ajet ne odnosi samo na mjerenje na vagi nego na vođenje računa o svim mjerama u životu. Podsjetio je da je pravda jedna od tih mjera i da je Poslanik, a .s., živio pravdu.

Prenio je u kontekstu ovog kazivanja i hadis koji se prenosi od Abdullah ibn Abbas, r.a., da je rekao: “Allahov Poslanik, s.a.v.s., je pogledao u Kabu i rekao: – Čast tebi sveta kućo. Ti si veličanstvena i veličanstvena je tvoja svetost, ali je svetost i čast vjernika kod Allaha veća od tvoje svetosti. Allah je tebe učinio svetom iz jednog razloga a kod vjernika je troje učinio svetim: njegov život, njegov imetak i da se o njemu ima lijepo mišljenje.”

MIZ Konjic

Slični članci

Back to top button