BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicNVOPolitikaSvijetVijestiZanimljivosti

Konjic čini korak naprijed u inkluzivnoj zdravstvenoj zaštiti

Dom zdravlja Konjic nabavio je novi ginekološki pregledni stol prilagođen osobama s invaliditetom. Ovaj značajni projekt finansiran je sredstvima Grada Konjica, a inicijativu je pokrenula vijećnica dr. Lejla Nuhanović Gakić. Nova oprema omogućit će ženama s invaliditetom jednaki pristup zdravstvenim uslugama.

Dr. Lejla Nuhanović Gakić, facebook

Inicijativa za nabavku ove opreme pokrenuta je još 2021. godine, a njezina realizacija omogućila je da se u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom osiguraju jednaki uvjeti za ostvarivanje zdravstvene zaštite svim građankama. Ova investicija ne samo da osigurava jednake uvjete za sve građanke već i doprinosi boljoj i kvalitetnijoj zdravstvenoj usluzi.

“Zahvaljujući ideji udruženja UŽ “NERA” ova inicijativa je predložena i podršci Gradskog vijeća i gradonačelnika Konjica i realizovana. Zajedno možemo puno toga.” napisala je na svom facebook profilu dr. Nuhanović-Gakić.

“Zahvaljujemo se Gradu Konjic koji je osigurao sredstva za realizaciju projekta, a prije svega vijećnici dr. Lejli Nuhanović Gakić koja je podržala inicijative nevladinog sektora, prepoznala važnost ne samo gender budžetiranja već i posebnih kategorija naših korisnika i koja je još 2021. godine kao vijećnik pokrenula inicijativu za nabavku opreme koja je bila neophodna. Svrha ove opreme je da se u skladu sa Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom osiguraju jednaki uslovi za ostvarivanje zdravstvene zaštite. Zahvaljujemo se gradonačelniku Osmanu Ćatiću koji je osigurao da inicijativa bude realizovana i da se upravo kroz ovu nabavku ostvare ne samo jednaki uslovi pružanja zdravstvene zaštite već i bolja i kvalitetnija usluga za sve naše građanke.” – saopćeno je iz JU Dom zdravlja Konjic.

Grada Konjica pomaže u osiguravanju kvalitetne i dostupne zdravstvene usluge za sve građane, a ovim primjerom su pokazali posvećenost stvaranju inkluzivnog društva u kojem će svi imati jednake mogućnosti. Dom zdravlja Konjic poziva sve građanke da iskoriste ovu priliku i redovito se podvrgavaju preventivnim ginekološkim pregledima.

Slični članci

Back to top button