BiHDruštvoMagazinPolitikaVijesti

Savez logoraša BiH održao protest: Još čekaju ispunjenje obećanja premijera Nikšića

Savez logoraša Bosne i Hercegovine održao je danas u Sarajevu proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH, koji su organizovani nakon što je propao još jedan pokušaj izrade prednacrta zakona o logorašima u FBiH. 

Predsjednik Saveza Seid Omerović izrazio je nezadovoljstvo radom interresorne radne grupe formirane u novembru prošle godine, koja do sada nije ostvarila konkretne rezultate. Omerović je podsjetio na obećanje premijera FBiH Nermina Nikšića o izradi zakona unutar šest mjeseci, ističući važnost ovog zakona za put BiH ka Evropskoj uniji.

Naveo je i da prema procjenama 95 posto logoraša ne ostvaruje nikakva prava, te naglasio potrebu za priznavanjem postojanja logora i zaštitom žrtava, ističući da 28 godina nakon rata mnogi još uvijek nemaju prava koja im pripadaju.

Među ključnim zahtjevima Saveza je usvajanje zakona o zaštiti žrtava ratne torture i regulisanje nepravednih troškova Pravobranilaštva RS-a.

Također, za Savez je osnovni problem zakonsko neprepoznavanje logoraša kao kategorije, nepostojanje državnog zakona o žrtvama torture, što znači da ne postoji ni zvanična procjena broja logora koji su tokom rata postojali u BiH, kao ni broj žrtava torture.

Savez logoraša najavljuje nastavak borbe za prava svojih članova, očekujući konkretne korake od vlasti, od koje očekuju da se u narednom periodu sastane sa predstavnicima ove populacije kako bi se iznašla neophodna rješenja.

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button