BiHDruštvoPolitikaPrivredaVijesti

Hoće li biti ukinut PDV pri kupovini prvog stana ili kuće?

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine pokrenulo je postupak za izmjene i dopune Zakona o PDV-u čiji je cilj oslobađanje od PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sva punoljetna fizička lica, rekao je resorni ministar Srđan Amidžić.

– Ova olakšica podrazumijevala bi da su kupci oslobođeni, odnosno da imaju pravo na povrat PDV-a koji se odnosi na 40 metara kvadratnih stambenog objekta za kupca i dodatnih 15 metara kvadratnih za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na oslobađanje, povrat za kupovinu prvog stana – rekao je Amidžić.

Dodao je da je ovaj prijedlog upućen na razmatranje ministarstvima finansija RS-a i Federacije BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te Odjeljenju za makroekonomsku analizu UIO BiH.

Tim povodom zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Predrag Kojović u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine, zakazao je za sutra, u jeku predizborne kampanje, konferenciju za novinare a najavljeno je i obraćanje predstavnika Kluba zastupnika NiP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

O ukidanju PDV-a na kupovinu nekretnine u BiH govorit će i ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar saobraćaja u Vlade Kantona Sarajevo Adnan Šteta i gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić.

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button