BiHHercegovinaVijesti

Zbog čega radi samo jedna traka tunela Ivan

Iako je dionica Tarčin – Bradina na Koridoru 5C, koja uključuje i tunel Ivan, puštena u promet prije skoro dvije godine, ovaj tunel još uvijek nije u punoj funkciji.

Naime, u smjeru iz Sarajeva prometuje se samo jednom njegovom trakom, dok je druga zatvorena za promet. Pritom su postavljene oznake da je u tijeku izvođenje radova.

S obzirom na to da ovakvo stanje traje već jako dugo, da se ikakvi radovi zapravo i ne izvode, novinari su upitali ”Autoceste FBiH” da pojasne ovu situaciju.

Riječ je, podsjetimo, o tunelu koji se nalazi između Sarajeva i Konjica i koji je drastično smanjio vrijeme potrebno za putovanje između dva grada, jer vozači više ne moraju prelaziti prijevoj Ivan.

Iz ”Autocesta” je za BiznisInfo.ba pojašnjeno da je, prilikom puštanja u promet poddionice Tarčin – Bradina, primijećeno izrazito nepoštivanje i prekoračivanje dopuštenih brzina u desnoj cijevi tunela Ivan, što je dovodilo do pojave većeg broja incidentnih situacija i ugrožavanja sigurnosti prometa na prilazu privremenom naplatnom mjestu Bradina. ”

Privremeni završetak autoceste A1 i potreba za usporavanjem prometa, lokacija privremenog isključenja s autoceste A1, jako zahtjevna krivina odmah nakon izlaza iz desne cijevi tunela Ivan i sama blizina privremenog NM Bradina tunelu Ivan koja je potencijalna opasnost za nakupljanje vozila u samom tunelu, su otežavajući faktori s aspekta sigurnosti prometa i isti zahtijevaju poduzimanje mjera kako bi se promet usporio na izlasku iz desne cijevi tunela Ivan prema NM Bradina”, pojašnjeno je.

Kako dodaju, svako nakupljanje vozila u tunelu, a koje bi proizašlo u slučaju incidenta ili prometne nezgode na prilazu NM Bradina, bi predstavljalo mnogo veću potencijalnu opasnost po sigurnost prometa u tunelu nego svođenje prometa na jednu traku. ‘

‘Iz navedenih razloga promet je sveden ispred ulaznog portala desne cijevi tunela Ivan u voznu traku, kako bi vozači smirili brzinu nakon duže vožnje na autocesti i sigurno prišli platou NM Bradina. Dakle, sigurnost prije svega”, naveli su iz Autocesta.

Na kraju, dodaju da su oznake radova ispred preusmjerenja čisto tehničke stvari iz razloga scenarija upravljanja tunelima i postojeće zakonske regulative koja u svojim shemama predviđa ovaj znak.

bljesak.info

Slični članci

Back to top button