DruštvoHercegovinaKulturaMagazinVijesti

Karađoz-begova medresa obilježila 467 godina od osnivanja

Karađoz-begova medresa u Mostaru je danas, 18. septembra 2024. godine, obilježila 467 godina od osnivanja i 29 godina od reaktiviranja svog rada.

Obilježavanje ovog značajnog datuma upriličeno je u atriju Karađoz-begove medrese, a svečani program izveli su učenici i učenice najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

U uvodnom dijelu programa odlomak Kur’ana proučio je učenik Ahsen Čavak, dok su pozdravne riječi na arapskom, turskom i engleskom jeziku uputile učenice Sara Bushnaq, Fatima Gerin i Tejma Hodžić.

Prisutni su se podsjetili i na tekst vakufname najvećeg vakifa Hercegovine, čuvenog Karađoz-bega, koji je interpretirao profesor Meadin Mrndžić.

Programu su prisustvovali mr. Salem-efendija Dedovič, muftija mostarski, profesori, odgajatelji, uposleni i učenici Karađoz-begove medrese, a koji su se zajedno podsjetili značaja i uloge Medrese u vremenu i prostoru na kojem ona djeluje, ali i njene važnosti za mladost našeg naroda.

Tim povodom i u tom kontekstu poruku je uputio profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese i diplomant prve poslijeratne generacije.

„Dvadeset i devet godina od reaktiviranja Medrese jeste vrijeme koje je prošlo, vrijeme u kojem smo postigli dobre rezultate, ali i vrijeme koje nas obavezuje da nastavimo raditi ustrajno i kvalitetno, onako kako je plemeniti Karađoz-beg odredio u svojoj vakufnami. Ako Bog da da budemo u skladu onoga što donosi vrijeme za nove generacije. Ove godine smo upisali tridesetu generaciju učenika, što je, zaista, jedna lijepa i sretna okolnost za nas, jer je ovo jedna brojna generacija. Generacija je to koja će, ako Bog da, sa starijim učenicima naše škole, postići dobre rezultate i donijeti lijepe vijesti svima nama u Karađoz-begovoj medresi i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini“ – poručio je direktor Tulek.

Interpretacijama medresanskih ilahija i kasida program su upotpunili članovi i članice Hora Karađoz-begove medrese, dok su recitatori kroz određena obraćanja ukazali na važnost znanja.

U tom smjeru išla je i poruka mr. Salem-efendije Dedovića, muftije mostarskog i predsjednika Školskog odbora Karađoz-begove medrese.

„Obaveza ove škole je da daje svoj doprinos ovom gradu i ovoj našoj regiji, čitavoj državi Bosni i Hercegovini. Onda valja zastati pred tom činjenicom i zapitati se da li odgovorno ispunjavamo taj preuzeti emanet, shvatajući da je to velika historija koja obavezuje i traži puno više od nas. Koliko god dajemo, možemo davati više i obavezni smo davati više. Nikada ne možemo dati dovoljno. Zašto ne možemo dati dovoljno? Zato što živimo u takvom vremenu, u takvim prilikama i s takvim izazovima. Velika je stvar da je Mostar kao nijedan drugi grad pretrpio i trpi i nosi i dan-danas veliko breme. Ova Medresa obnovljena je i reaktivirana Medresa, dala je i daje doprinos izgradnji poslijeratnog Mostara. Na isti način kako se Mostar razvijao, dizao iz pepela, podižući se iz ničega, tako se dizala i rasla Karađoz-begova medresa” – istakao je muftija Dedović.

U toku svečanog programa nagrađeni su i najbolji učenici sa određenih takmičenja iz prošle školske godine. Desetine naših učenika dobilo je nagrade tim povodom, što je pokazatelj da Medresa ima učevne, vrijedne i talentovane učenike.

Zahvalnice za doprinos radu i djelovanju Karađoz-begove medrese uručene su dugogodišnjim uposlenicima, blagajniku Smailu Kurtoviću i kuharici Šefiki Dedić, a uručene su im pred skori odlazak u zasluženu penziju.

Novčana sredstva od 1 000 KM direktoru Medrese uručili su predsjednici maturantskih odjeljenja, a koji su, zajedno sa svojim razrednicima i razrednim odgajateljima, te cjelokupnom generacijom, odlučili biti vakifi Medrese.

Dovu na kraju svečanog programa proučio je Šefik-efendija Čavčić, prvi odgajatelj i nekadašnji bibliotekar Karađoz-begove medrese, te roditelj diplomanata naše škole.

Moderatorski dio svečanosti odradili su učenici Zejd Marić i Halima Prijić.

Kroz sve segmente svečanog programa istaknuta  je važnost Karađoz-begove medrese i njena uloga u današnjem vremenu, te njena vizija da i u budućnosti bude škola prepoznatljiva u društvu po svome uspjehu.

Foto: Ahmed Šošić

Mostarski.ba

Slični članci

Back to top button