Nekategorisano

Vlada FBiH ima niz izgovora da ne pomogne penzionerima – izbori, zakon, Schmidt, a dobili su i portparola Redžu Mehića

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine od maja do danas nije ispunila niti jedan zahtjev penzionera a nakon današnjeg sastanka u Sarajevu su se ogradili i kazali kako su uradili sve što im Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju nalaže. U Vladi se slažu da su penzioneri u teškom položaju, što je više nego licemjerno.

Penzioneri od maja traže, mole, insistiraju na vanrednom povećanju penzija jer 6,55 posto povećanja u ovoj godini, kada inflacija i dalje jede plaće i penzije, je više nego mizerno. Recimo, u manjem bh, entitetu su penzije povećane blizu 10 posto a Vlada FBiH i Parlament FBiH su sebi na početku ove godine pozamašno povećali plaće.

Penzioneri su slušali od Vlade FBiH kako je za vanredno povećanje penzija potrebno da se izmijeni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ali ne žele da ga mijenjaju. Sada su rekli da nije dobro mijenjati zakon a pogotovo ne u predizborno vrijeme!?

Postoje li uredbe Vlade, pitaju se penzioneri.

Podsjećanja radi, prije nešto više od dva mjeseca na Parlamentu Federacije BiH su usvojene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osigiranju, ukinuto je pravo nosiocima invalidske penzije da rade. Dakle, zakon se može mijenjati. Kada su delegati iz reda SDA tražili da se izmjene zakona donesu po redovnoj proceduri kako bi se izmjenama određenih članova omogućilo i vanredno povećanje penzija, vlast je to blokirala.

Sada ne smije Vlada FBiH, tako kaže Adnan Delić, od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da isplati ni jednokratnu pomoć, kažu zabranjeno u predizborno vrijeme. Treba reći da se “Trojka” na to ne obazire na kantonalnom nivou pa pred izbore dijeli šakom i kapom razno-raznim udruženjima, ogranizacijama…

Penzioneri ne mogu dobiti pomoć a svi ostali mogu…

Nakon današnjeg sastanka u Vladi Federacije BiH moglo se vidjeti da Vlada nikada nije imala boljeg portparola od Redže Mehića, predsjednika Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera. To su vidjeli i ljudi koje on predstavlja pa su pred sjedištem Vlade FBiH tražili njegovu ostavku.

Kaže Delić, ukoliko bude masovnih protesta 3. oktobra da će i on protestirati sa penzionerima, doći će da ih podrži. Ponovo predstavnici vlasti glume opoziciju i nevladin sektor, umjesto da rješavaju probleme najtežih kategorija društva. Ne mora protestirati s njima, neka im pomogne ili neka se stavi u poziciju penzionera koji preživljava od 573 KM penzije mjesečno.

Na novinarsko pitanje, da li će, s obzirom na to da Vlada FBiH nije ispunila nijedan zahtjev penzionera, biti 3. oktobra masovnih protesta u Federaciji, Mehić je rekao kako će o tome odlučiti Upravni odbor Saveza. Ni osvrnuo se nije na peticiju koju je potpisalo 80.000 penzionera koji traže ove proteste.

faktor.ba

Slični članci

Back to top button