BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Sastanak u Vladi FBiH sa penzionerima: Ovo su zaključci

Danas je održan sastanak čelnika Vlade FBiH sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH.

Nakon sastanka javnosti su se obratili predsjednik Upravnog odbora Redžo Mehić i ministar Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Adnan Delić.

Mehić je izjavio da se čini da su sa vladom postigli razumijevanje i sporazum.

“Dogovoreno je da će se odrediti radna grupa koja će dobiti zadatak da prouči sve po nama nedorečene i sporne članove zakona i poraditi na njihovom usaglašavanja. U toj grupi će biti predstavnici iz resornog ministarstva finansija, federalnog zavoda i najvjerovatnije iz penzionera. To pozdravljamo”, rekao je Mehić.

Drugi zahtjev penzionera je bio da se podhitno vanredno usaglase penzije penzionerima u FBiH. Ali na to je, kako je rekao, zaključeno oni iz saveza penzionera moraju se složiti da Vlada nema zakonsko uporište za to.

“Vlada je ove godine sve u duhu zakona, sve uradila kada je redovno usklađivanje penzija u pitanju, to je taj famozni član 79 na odnosu indeksa rasta cijena i BDP-a. I to je ukupno 6.55, a ne kako su to neki zlobnici govorili 1,55”, rekao je.

Vlada je ponudila 11. jula da će ići putem jednokratne pomoći na planu ublažavanja inflacije i veoma teškog stanja.

U jednom od zahtjeva se tražila isplata jednokratne pomoći penzionerima od 200 KM čija su primanja do 1.000 maraka, a iznad tog iznosa pomoć od 100 maraka.

“Dodjela jednokratne pomoći čeka kada se bude govorilo o rebalansu budžeta. Očekivati je da to nekad bude u drugoj polovini oktobra, uglavnom poslije izbora, a nikako da bude u funkciji izbora, vidjet ćemo koliki će to biti iznos”, kazao je Mehić.

Vlada je obećala da se za pomoć u liječenju rehabilitacije obezbijedi za penzionere i da se stavi dodatnih milion KM, a bilo je planirano 940.000.

Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, penzioneri su ranije najavili proteste za 3. oktobar.

Odluku o protestima će donijeti upravni odbor.

Vijesti.ba

Slični članci

Back to top button