BiHDruštvoHercegovinaMagazinSvijetVijestiZanimljivosti

Dr. Omerović u Mostaru prvi u regiji uradio “Pieloplastiku po Anderson – Hynesu”

Hirurški tim Kantonalne bolnice (KB) “Dr Safet Mujić” prvi u regiji je uradio “Pieloplastiku po Anderson – Hynesu” zbog suženog pijelo – ureteralnog segmenta laparaskopskim putem, saopćeno je na Facebook stranici bolnice.

Suženje pijeloureteričnog segmenta je uglavnom urođeno stanje koje se javlja kada postoji suženje ili stenoza na spoju između bubrega (pijelona) i uretera i kao posljedicu ima hirdronefrozu sa progresivnim smanjenjem bubrežne funkcije.

Kako navode, Pijeloplastika prema Andersonu – Hynesu je tehnički zahtjevan hirurški postupak koji se koristi za rekonstrukciju suženja ili blokade u predjelu pielo – ureteričnog spoja.

Kako ističu, ovaj zahvat spada među tehnički zahtjevnije operativne zahvate u urološkoj hirurgiji. Sam postupak zahtjeva specijalizovano znanje i pažljivu selekciju pacijenata kako bi se postigli optimalni rezultati. Napredak u hirurškim tehnikama, uključujući minimalno invazivne pristupe, dodatno je poboljšao vrijeme oporavka kao i zadovoljstvo pacijenata nakon pieloplastike.

Hirurški tim činili su:

– Operater: dr. Mirza Omerović, specijalista urolog

– Asistent: dr. Aldin Pobrić, specijalista urolog

– Supervizor: Doc. dr. Safet Omerović, specijalista urolog

– Anesteziolog: Mehemed Muhović, specijalista anesteziologije i reanimacije

– Instrumentarka: Merima Pajić, dipl. med. sestra

– Okolni tehničari: Mejrema Husić, Anis Husnić, Dino Čomor, saopšteno je iz KB Dr Safet Mujić.

(Mostarski.ba)

Slični članci

Back to top button