BiHDruštvoKonjicKulturaMagazinVijestiZanimljivosti

U ponedjeljak u Konjicu izložba „creAction“

Uz saradnju i podršku američke humanitarno-razvojne agencije Catholic Relief Services – CRS, Centar za mirovno obrazovanje – CMO je u okviru projekta Pokret za ekološko obraćenje osmislio i priredio izložbu creAction.

Ovaj put Vas srdačno pozivamo na njezino otvorenje 16. septembra u 21.15 sati u izložbenom prostoru JU Narodnog univerziteta u Konjicu u okviru 11. Festivala Glumca BiH zahvaljujući partnerskoj otvorenosti i gostoprimstvu direktora festivala Benjamina Mušinovića.   

Izložba „creAction“ predstavlja umjetničku akciju u službi zaštite okoliša. Nadahnuta je enciklikom pape Franje o brizi za zajednički dom. Naziv enciklike – Laudato si’ – potječe iz Pjesme stvorova sv. Franje Asiškog na čijoj karizmi i duhovnosti, priznatoj i nadaleko izvan Katoličke crkve, počiva. Oslovljavajući svakog čovjeka, enciklika poziva sve društvenopolitičke & religijske aktere na neodložno sklapanje sveobuhvatne koalicije za očuvanje planeta Zemlje. Dakako, pritom na poseban način naglašava (su)odgovornost religija za zaštitu okoliša, skrećući pozornost na dobrano zaboravljenu kršćansku, ali i općenito religijsku ekološku baštinu & mudrost. Tim više nas raduje da se i ovo otvorenje zbiva tokom ovogodišnje proslave Vremena stvorenog, ekumenskog razdoblja kad se svi kršćani zajedno posvećuju molitvi i djelovanju usmjerenom zaštiti okoliša. 

Uz podsjećanje na duhovno-mističnu dimenziju prirode, nakana izložbe je predstaviti sve veće probleme s kojima se suočavamo štiteći okoliš u bh. kontekstu, što smo već izgubili, ali i koliko toga još uvijek imamo i koliko toga bismo po svaku cijenu morali sačuvati. Neke od najupečatljivijih citata iz enciklike smo izdvojili i potom ih vizualizirali  kroz fotografije. Naravno, fotografije i bez citata plijene pažnju svojom umjetničkom vrijednošću, kao što i citati bez fotografija plijene svojom mudrošću. I jedno i drugo je neodgodiv poziv na promišljanje, preispitivanje i – povrh svega – zajedničku akciju! 

Na samom otvorenju izložbe „creAction“ u Konjicu u okviru 11. Festivala Glumca BiH, govorit će:  

Fra Ferdo Boban, gvardijan Franjevačkog samostana Sv. Ivana Krstitelja u Konjicu 

Branimir Borovčanin, paroh & starješina crkve Sv. Vasilija Velikog u Konjicu  

Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa IZ Konjic  

Ena Osmanović, direktorica Amaterskog pozorišta Neretva u Konjicu   

Amer Tikveša, autor izložbe & fotografija, 

Robert Oroz, autor fotografija;   

Slični članci

Back to top button