BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicNVOSvijetVijestiZanimljivosti

NoviKonjic i Policijska stanica Konjic jačaju saradnju

Konjic, 13. septembar 2024. – Predstavnici online news portala NoviKonjic i Policijske stanice Konjic sastali su se u utorak kako bi razgovarali o unapređenju svoje saradnje i poboljšanju komunikacije. Sastanak, održan u prostorijama policijske stanice, bio je fokusiran na poboljšanje bezbjednosti saobraćaja, posebno za učenike, te adresiranje izazova s kojima se suočavaju novinari u ovom području.

Delegaciju nezavisnog portala NoviKonjic činili su izvršna direktorica (CEO), Sanela Muhibić, članica profesionalnog Udruženja BH novinari. i Enver Nimanović, v.d. Glavnog urednika portala. Domaćini sastanka bili su Ismail Kadić, viši inspektor, komandir PS Konjic i Dževad Karađuz, inspektor, načelnik OC PU Konjic.

Bezbjednost saobraćaja i zaštita učenika

Ključna tema razgovora bila je aktuelna kampanja „Školarac“ koju je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona. Obje strane saglasne su da je medijska podrška od izuzetnog značaja za podizanje svijesti o problemima u saobraćaju, posebno kada je riječ o učenicima.

Redakcija portala NoviKonjic primila je sugestije svojih čitatelja o problemima u saobraćaju u Konjicu, posebno zbog nepropisno parkiranih vozila koja otežavaju kretanje pješaka, naročito učenika. Naglašene su problematične ulice kao što su: Stara čaršija, Maršala Tita, Musala, te područje ispod stadiona Partizanovo i krug oko Prve osnovne škole na Vardi. Policijski službenici su obećali pojačati aktivnosti u tim područjima, uključujući prisustvo patrola u ključnim terminima dolaska i odlaska učenika. Također, planirane su pojačane kontrole parkiranja i edukacija najmlađih učenika o bezbjednosti kretanja pješaka.

Bezbjednost novinara i sloboda medija

Diskutovalo se o izazovima s kojima se novinari suočavaju u svom radu, uključujući slučajeve blokade rada od strane pojedinih policajaca. Istaknuta je važnost slobode medija i nesmetanog obavljanja novinarskog posla. Naglašena je važnost slobode medija i potreba da policija poštuje rad novinara. (Smjernice za policiju i medije, Misija OSCE-a u BiH koje definišu uloge i odgovornosti kako novinara tako i organa reda). Imperativ je da komunikacija između novinara i policije bude tačna, pravovremena i profesionalna. Svaki pripadnik policije, ali i novinarske zajednice, vlastitim primjerom trebalo bi da čuva ugled svoje profesije.

Sastanak između nezavisnog portala NoviKonjic i Policijske stanice Konjic postavio je temelj za jače partnerstvo. Otvorenom komunikacijom i uzajamnim poštovanjem, obje strane žele poboljšati kvalitet informacija dostupnih javnosti i osigurati sigurnije okruženje za sve.

Slični članci

Back to top button