DruštvoHercegovinaKonjicMagazinNVOVijestiZanimljivosti

U toku istraživanje gornjeg toka Neretvice

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT u julu tekuće godine zaključila je ugovor s Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Sarajevu o izradi studije nultog stanja ekosistema u slivu rijeke Neretvice (Grad Konjic), s fokusom na gornji dio toka.

🤝 Sve aktivnosti su koordinisane i izvode se u saradnji s lokalnim udruženjem građana “Neretvica – PUSTI ME DA TECEM“.

Podsjećamo, na slivu ove rijeke, dužine 27 kilometara, bila je planirana izgradnja čak 15 malih hidroelektrana (mHE), ali je troipogodišnja borba lokalnog stanovništva, uz podršku saveznika iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona, krunisana velikom pobjedom i raskidom ugovora o koncesiji za realizaciju spomenutog ekocidnog projekta.

Sada, kada je rijeka Neretvica konačno slobodna, a pokret “Neretvica – Pusti me da tečem” postao jedan od simbola ekoloških borbi u našoj državi i regionu, želimo detaljnije istražiti biodiverzitet ove divlje, gotovo netaknute rijeke i, u konačnici, trasirati put prema određenom stepenu zaštite dijela njenog gornjeg toka.

Tokom istraživanja, koje će poslužiti za izradu studije, naučnici s Prirodno-matematičkog fakulteta utvrdit će fizičko-hemijske i biološke odlika vode istraživanog područja te obaviti kvalitativno-kvantitativnu analizu faune (makrobentosa, ihtiofaune, te vodozemaca i gmizavaca).

U okviru analize flore i vegetacije bit će izvršena detaljna fitocenološka istraživanja u cilju identifikacije biljnih zajednica na ovom području, što će dalje poslužiti za kartiranje tipova staništa i dominantnih biljnih zajednica.

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT se raduje realizaciji ovakvih i sličnih aktivnosti i naglašavamo da svim lokalnim udruženjima i pokretima stojimo na raspolaganju za različite vidove pomoći. Uskoro planiramo slična istraživanja provesti i na Kasindolskoj rijeci u Istočnom Sarajevu.

Slični članci

Back to top button