DruštvoKonjicMagazinPolitika

Ismet Smajlović: Predizborni frazeraj

● Predizborni frazeraj: “obećajem“ (ispravno: obećavam), “dragi prijatelji“ (pleonazam), “toplo preporučujem ovog kandidata“, „zahuktava se voz obnove“, „dao in'cijativu“, „najprioritetnije, najglavnije, najprimarnije“ (bez gradacije), „služim građanima“ (a naumio da bude lider), „mnoge stvari (sic!) treba riješiti“,  “imate najbolje nastavnike“ (paušalni kvalifikativ resornog ministra), “itd. itd.“ govore oni u kojih je jezik brži od mozga.

● Prilikom agitacije sakupljači glasova javno se žale na premorenost. Tako se odaju da su osobe sa viškom ambicioznosti a manjkom fizičke i mentalne kondicije.

● Posterizacija: mnogima je to jedinstvena prilika da budu „javne ličnosti“ koje sa postera gledaju na one koji su u parteru života – glasače.

● Dajući glasove ljekarima pacijenti otkupljuju zdravlje. Ostali koji nemaju klanovsko-plemensku podršku, moraju robno-novčano nagr(a)diti glasače.

● Naslov u ovdašnjim novinama: “Razgovor je bio težak“. Tako je dijalog postao borilačka, manuelna a ne  – intelektualna disciplina.

● Od kakve japije je građen naš čovo koji je dezertirao, pa se povratio, zaposjeo kote vlasti i onda se usudio da zagorčava život uvrijeđenim i poniženim rovoljubima?

● Autor-posmatrač: Ako je centar lice grada, kad će već jednom biti umiveno?

Slični članci

Back to top button