DruštvoKonjicNVOPoljoprivredaVijestiZanimljivosti

NERA Konjic i pčelari udružuju znanje i resurse

Udruženje žena NERA Konjic, kao aktivni promotor održivog razvoja i zdrave zajednice, organizovalo je sastanak s predstavnicima Pčelarskog udruženja Konjic. Sastanku su prisustvovali predsjednik Udruženja Selim Herić, te članovi i pčelari Semir Gagula i Avdo Duranović, kao i predstavnica Saveza poljoprivrednih udruženja, Izeta Macić.

Cilj ovog susreta bio je uspostavljanje partnerstva i razmjena znanja u okviru projekta “Podizanje jestivih parkova u urbanim zonama”. Sastanak je okupio entuzijaste i stručnjake iz oba udruženja, koji su zajednički radili na pronalaženju načina da unaprijede kvalitet života u Konjicu.

Medonosni bagrem – ključ uspjeha

Predstavnice NERE Konjic, Elvedina Alić i Maida Jugović su predstavile detalje projekta, s posebnim naglaskom na važnost sadnje medonosnih biljaka, poput mađarskog bagrema. Jedna od ključnih tema sastanka bila je podjela 1000 sadnica medonosnog mađarskog bagrema. Ova vrsta bagrema je izuzetno važna za pčelarstvo jer pruža obilje nektara u periodu kada druge biljke ne cvjetaju. Pčelari su izrazili veliko zadovoljstvo ovom inicijativom, ističući da će sadnja bagrema direktno doprinijeti povećanju proizvodnje meda i poboljšanju kvaliteta pčelinjih proizvoda.

Razmjena znanja i iskustva

Sastanak je bio prilika za razmjenu znanja i iskustva iz oblasti pčelarstva i hortikulture. Pčelari su podijelili svoje vrijedne savjete o odabiru lokacija za sadnju bagrema, njezi sadnica i očekivanom prinosu meda. S druge strane, predstavnice NERE Konjic su predstavile svoje ideje o uređenju jestivih parkova i uključivanju građana u ove aktivnosti.

“Krajem oktobra kad i očekujemo sadnice bagrema ponovo ćemo posjetiti Udruženje pčelara i donijeti im 300 komada sadnica koje će oni zasaditi na području naše lokalne zajednice. Zahvalne smo Fondaciji Telemach BH koji su podržali naš projekat kroz Program regionalnih grantova 2024. i time nam otvorili puteve za nove edukacije, poznanstva, učenja, napredovanja i ono najvažnije – za nove i inovativne projekte čije ideje su se rodile u toku implementacije ovog projekta.” – saopćeno je iz udruženja Nera Konjic.

Slični članci

Back to top button