BiHVijestiZanimljivosti

Dugoročna prognoza za zimu: BiH čeka “ledeno doba”

Evropski portal o vremenskoj prognozi “Severe Weather Europe” primjećuje tri znaka u globalnom vremenskom sistemu koji ukazuju da nas ove zima čeka drugačiji scenario u odnosnu na prethodnu, odnosno ledena zima.

Kako navode na ovom sajtu, već sada se razvijaju neki od ključnih globalnih faktora koji su u prošlosti uticali na formiranje zimskih vremenskih prilika.

“Vremenski obrasci obično se definišu po regionima. Najuticajniji obrazac u zimi obično je Sjevernoatlantska oscilacija (NAO). Ovaj obrazac modifikuje vremenske prilike od Sjedinjenih Država i Kanade do Evrope. U meteorologiji, ovo ‘kretanje’ obično se odnosi na promjene određenih vremenskih parametara, poput atmosferskog pritiska, temperature, smjera vjetra”, ističu iz “Severe Weather Europe”.

Kako bi bilo jasnije, objašnjeno je da NAO opisuje rast i pad pritiska u sjevernom Atlantiku, tačnije između Grenlanda/Islanda i centralnog sjevernog Atlantika/Azora. Pozitivna NAO faza podrazumjeva niskopritisnu zonu iznad Grenlanda i visok pritisak ispod, od SAD-a do Evrope. Ovaj obrazac zimi donosi toplije temperature i manje snijega u istočnim dijelovima Sjedinjenih Država i većem dijelu Evrope.

Suprotni obrazac, negativna NAO, uključuje visoki pritisak nad Grenlandom i niskopritisnu zonu od SAD-a do Evrope, što omogućava lakši prodor hladnijeg vazduha u centralne i istočne dijelove SAD-a i Evrope. Takvi uslovu podrazumevaju formiranje hladnijeg vremena i snijega u centralnom i istočnom dijelu SAD i Evrope.

Prvi faktor koji je posmatran je ENSO, odnosno “El Ninho južna oscilacija”. ENSO se odnosi na promjene u ekvatorijalnom dijelu Tihog okeana između toplih i hladnih faza. Trenutno se primjećuje pojava hladne faze, poznate kao El Ninja, sa hladnijim površinskim vodama koje se razvijaju u centralnim i istočnim ENSO regionima.

Ova promjena značajno utiče na padavine u tropskim regionima i obrasce pritiska, što dalje utiče na zimske temperature i sniježne padavine koje su proteklih godina bile prava rijetkost.

Vijesti.ba

Slični članci

Back to top button