BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicPoljoprivredaSvijetVijestiZanimljivosti

Repovački sir: Ponos Konjica i Bosne i Hercegovine

Konjic, 6. septembar 2024. godine – Velika je vijest stigla za sve ljubitelje domaćih proizvoda, a posebno za proizvođače sira u Konjicu. Repovački sir, ponos bosanskohercegovačke tradicije, službeno je dobio oznaku porijekla! Ovaj bijeli, salamurni sir, proizveden od najkvalitetnijeg ovčijeg mlijeka, ili mješavine ovčijeg i kravljeg mlijeka, oduševljava svojim bogatim okusom i jedinstvenom teksturom. Proizvodni proces, koji traje najmanje dva mjeseca, uključuje samo prirodne sastojke – animalno sirilo i kuhinjsku sol. Mlijeko, bogato mastima i netaknuto termičkom obradom, čini ovaj sir pravim delikatesom. Zahvaljujući oznaki porijekla, možemo biti sigurni da je svaki zalogaj Repovačkog sira putovanje u prošlost i okus autentične bosanske kuhinje.

Repovački sir službeno je upisan u Registar oznaka porijekla i oznaka zemljopisnog porijekla u Bosni i Hercegovini. Time je ovaj jedinstveni proizvod dobio zaštitu na državnoj razini, potvrđujući njegovu kvalitetu i tradiciju.

Pored Repovačkog sira, na listi registriranih proizvoda našli su se i Hercegovački ćupter, Semberski kupus te Fojnički krumpir. Ovo je veliki uspjeh za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a posebno za proizvođače ovih tradicionalnih delicija.

Što znači oznaka porijekla?

Oznaka porijekla garantira da je Repovački sir proizveden isključivo od punomasnog ovčijeg mlijeka, ili mješavine ovčijeg i kravljeg mlijeka, na tradicionalan način, u određenom geografskom području. Ova oznaka štiti ime i ugled proizvoda, te ga čini prepoznatljivim na tržištu.

Što ovo znači za proizvođače i potrošače?

Za proizvođače Repovačkog sira, ova registracija predstavlja potvrdu kvalitete njihovog rada i otvara im vrata novim tržištima. Potrošači će sada još lakše prepoznati autentični Repovački sir i biti sigurni u njegovu kvalitetu i porijeklo.

Ovim povodom, čestitamo svim proizvođačima Repovačkog sira na ovom velikom uspjehu! Ovaj događaj je još jedna potvrda bogate gastronomske baštine našeg kraja.

Slični članci

Back to top button