BiHDruštvoPolitikaVijesti

CIK upozorio kandidate i stranke da paze šta rade

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CiKBiH) održala je danas press konferenciju povodom početka izborne kampanje koja će trajati do 5. oktobra.

Obratila se Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, koja je kazala kako će izborna šutnja početi 5. oktobra u 07 sati, a objasnila je i šta je novina za političke subjekte, kao i šta je sve zabranjeno tokom kampanje.

– U toku 30 dana, koliko traje izborna kampanja, politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju javnost i birače sa svojim programima i kandidatima za predstojeće Lokalne izbore. Svi politički subjekti imaju potpunu slobodu da tokom izborne kampanje vrše izborne aktivnosti na teritoriji cijele BiH, a nadležni organi su dužni osigurati slobodu kretanja kandidata, njihovih pristalica i glasača te ravnomjeran tretman političkih subjekata u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhe kampanje – kazala je Hadžiabdić.

Hadžiabdić se osvrnula i na prava političkih subjekata tokom izborne kampanje.

– Politički subjekti imaju pravo voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju, održavati i organizirati javne skupove, slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača, štampati i dijeliti postere i druge izborne materijale u vezi s izbornom kampanjom – istakla je.

Predsjednica CiK-a je dodala da su politički subjekti obavezni osigurati ravnopravnu promociju kandidata oba spola u medijskim nastupima na javnim skupovima, dok se plakati mogu postavljati samo na mjestima koja su predviđena za to.

– Politički subjekti su dužni da sve materijale koji su korišteni u svrhu kampanje, ukloniti u roku od 15 dana nakon dana izbora. Političkim subjektima i svim zaposlenima u administraciji nije dozvoljeno nošenje ili pokazivanje oružja na političkim skupovima kao i na biračkim mjestima i u njihovoj okolini. Nije dozvoljeno ometanje skupova drugih političkih subjekata, prijetiti pristalicama drugih političkih subjekata. Nije dozvoljeno sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima – kazala je Hadžiabdić.

Istaknuto je i da je zabranjeno obećavati novčanu nagradu, posticati građane da glasaju, a koja nemaju pravo na to, da glasaju više puta ili u ime druge osobe. 

– Pojedine zabrane se odnose na cijeli izborni proces, kao što je govor mržnje. Govor koji podstiče mržnju, diskriminaciju, nasilje ili izaziva strah i neprijateljstvo, te objavljivanje video, sms poruka takvih sadržaja je strogo zabranjeno. Naglašavam da je političkim subjektima zabranjeno iznositi lažne informacije koje mogu ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformisati birače. CIK ima ovlaštenje da izrekne kazne do 30.000 KM, a za teže prekršaje može izvršiti uklanjanje kandidata s kandidatske liste, ali i poništenje učešća političkog subjekta. Sve zavisi od težine prekršaja i učestalost kršenja – istakla je Hadžiabdić.

Osvrnula se i na troškove izborne kampanje.

– Oni su limitirani brojem birača u općinama i gradovima. Taj broj je osnov za određivanje maksimalnog iznosa kojeg politički subjekti može potrošiti za finansiranje izborne kampanje. Računa se tako što se broj birača u izbornim jedinicama pomnoži sa 0.30 KM – kazala je.

Istaknuto je i da je CIK zaprmio 14.044 prigovora od kojih je još 482 u radu. Najčešći prigovori su u vezi s preuranjenom kampanjom, plaćenim političkim oglašavanjem, zloupotrebom javnih resursa, te registracija birača van BiH za što su okončali proces. Izrečeno je 59 novčanih kazni u iznosu od 268.500 KM.

Kada je riječ o nepravilnostima, koalicija “Pod lupom” je od 22. jula do 1. septembra zabilježila ukupno 710 izbornih nepravilnosti. Najveći broj nepravilnosti se odnosi na zloupotrebu javnih sredstava i resursa u 223 slučaja.

Pozvali su sve političke subjekte da vode fer kampanju.

Pravo glasa na lokalnim izborima u BiH ima 3.400.204 birača. Ovjereno je 26.089 kandidata, od toga 25.703 za općinska vijeća, a 386 kandidata za načelnike / gradonačelnike.

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button