BiHBiznisDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicPrivredaSvijetTurizamVijestiZanimljivosti

BIH Uz veličanstveni vatromet i brojne zvanice otvoren most “Hercegovina”

Most “Hercegovina” koji će postati dio Koridora 5C zvanično je otvoren večeras uz brojne zvanice i veličanstveni vatromet. Osim mosta, ovom ceremonijom ujedno je otvorena i poddionica autoputa Počitelj – Zvirovići

Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići potpisan je 20. juna 2019. godine, a podijeljen je u 2 LOT-a. Prvi LOT je obuhvatao dio trase do Mosta Hercegovina i od Mosta Hercegovina do petlje Zvirovići i izgradili su je Kinezi.


Drugi LOT obuhvatao je gradnju grandioznog mosta Hercegovina čiju su izgradnju u konzorciju izgradili Azvirt te kineske kompanije Sinohydro i Powerchina.

U sklopu poddionice Počitelj – Zvirovići izgrađeni su petlja Počitelj, tunel Počitelj, tri vijadukta i otvorena trasa kao i veliki most Hercegovina.

Poddionica Počitelj – Zvirovići povezuje se na ranije završenu dionicu Međugorje – Bijača dužine deset kilometara. Autocesta od Međugorja do Bijače spaja se s hrvatskom autocestom Dalmatinom.

Kada je riječ o samim radovima na mostu, prvi sloj asfalta postavljen je početkom augusta, a nakon toga uslijedilo je i “šminkanje” mosta, odnosno stavljanje završnog sloja asfalta te radovi na preostalim dijelovima mosta.

Ovaj most bit će jedan od najviših u regiji, dužine od skoro kilometar te maksimalne visine od 100 metara.

Uz tunel Prenj, most “Hercegovina” predstavlja jedan od najzahtjevnijih projekata u sklopu izgradnje Koridora 5C kroz Bosnu i Hercegovinu.

Tok ceremonije otvaranja iz minute u minutu:

19:52 – Pored govora političara cijelu ceremoniju prati i adekvatan muzički program.

19:44 – Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto izjavila je kako će ovaj most dodatno doprinijeti ekonomiji države.

“Ovaj most ne spaja samo jug i sjever BiH već i koridor kroz Hrvatsku omogućavajući višestruki razvoj ekonomije i privrede. Ovaj projekt daje novu dimenziju razvoja BiH i postavlja visoko ljestvicu. Ovo je temelj za nastavak izgradnje cestovne infrastrukture”, rekla je Krišto.

19:35 – Osvrnuvši se na radove na ovom mostu, direktor Autocesta FBiH Denis Lasić rekao je kako je sve vrijedilo truda.

Direktor Autocesta FBiH

Lasić: Pogled ka mostu “Hercegovina” jasno govori da je vrijedilo truda

“S ponosom možemo kazati da pogled ka mostu ‘Hercegovina’ jasno govori da je vrijedilo truda. Povjerenje koje nam je ukazano kao investitoru, da gradimo najveći infrastrukturni projekt u BiH, svakako je i potvrda kvalitetnog rada Vlade Federacije BiH, ali znak da smo stvorili pozitivnu atmosferu”, rekao je Lasić.

19:28 – U ovom dijelu programa predstavnici Autocesta FBiH prisutnima predstavljaju i tehničke specifikacije mosta.

19:24 – Nakon uvodnog obraćanja, kulturno-umjetnička društva i solo umjetnici uz tamburicu pjevaju pjesme o Počitelju kao osvježenje programa.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

19:12 – Na otvaranje mosta “Hercegovina” pored domaćih zvaničnika stigli su i predstavnici Hrvatske, odnosno premijer Andrej Plenković te šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

19:06 – Uoči ceremonije otvaranja javnosti se obratio i premijer FBiH Nermin Nikšić koji je rekao kako je ovo veliki dan za BiH.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

“Iz dana u dan ćemo kao što ste čuli imati potpisivanje novih ugovora, nove investicije i napravit ćemo od FBiH veliko gradilište. Hvala svima koji prate rad vlade i svakako da je i ovo još jedan korak na putu BiH ka Evropskoj uniji”, rekao je Nikšić.

19:04 – Ceremonija otvaranja mosta “Hercegovina” započela je intoniranjem državne himne, a nakon toga očekuju se i izjave zvaničnika.

19:00 – Pored izjava zvaničnika, očekuje se kako će u sklopu ceremonije nastupiti i kulturno-umjetničko društvo, a kraj će obilježiti i veliki vatromet koji je pripreman u ovu svrhu.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

18:51 – Ovaj most bit će jedan od najviših u regiji, dužine od skoro kilometar te maksimalne visine od 100 metara. Uz tunel Prenj, most “Hercegovina” predstavlja jedan od najzahtjevnijih projekata u sklopu izgradnje Koridora 5C kroz Bosnu i Hercegovinu.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

18:47 – Uoči samog otvaranja, ekipa portala Klix.ba pričala je i sa mještanima Počitelja, a koji tvrde kako će otvaranje mosta i ove dionice drastično utjecati i na ovo mjesto.

Uoči otvorenja

Mještani Počitelja između vatrometa i gubitka turista: Novi most “Hercegovina” mijenja igru

Jedan od prodavača voća Vedat u razgovoru za Klix.ba je kazao da su most i trasa grandiozne građevine, ali da će time dosta izgubiti.

“Naravno da će biti manje turista i da ćemo to osjetiti, a što se tiče trase i mosta, fino to sve izgleda, ali će se slabije dolaziti”, kazao je Vedat.

18:43 – Ceremonija otvaranja mosta zakazana je za 19 sati, a uoči samog otvaranja očekuju se obraćanja zvaničnika uključujući i premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, direktora Autocesta Federacije BiH Denisa Lasića i brojnih drugih zvaničnika iz BiH, ali i regije

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

18:40 – Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos povodom otvaranja mosta “Hercegovina”, grandioznog projekta kojim će biti ozvaničeno otvaranje novih kilometara autoputa na jugu Bosne i Hercegovine.

KLIX.BA

Slični članci

Back to top button