BiHHercegovinaJablanicaVijesti

Jablanica: Vlada FBiH odobrila značajna sredstva za tri projekta u ovoj općini

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, donijela je Odluku o raspodjeli sredstava kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – kantoni i općine, utvrđenih Budžetom FBiH za 2024. ovom ministarstvu, u iznosu od 50.000.000 KM, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Raspodjela ovih sredstava utvrđuje se na osnovu Odluke o utvrđivanju načina raspodjele i procedure za dodjelu sredstava iz ovogodišnjeg budžeta Federalnom ministarstvu finansija i Javnog poziva za podnošenje prijava za finansiranje i sufinansiranje projekata, zahtjeva, inicijativa i ostalih aktivnosti od značaja za jedinice lokalne samouprave u FBiH.

Ovom odlukom, na osnovu propisanih kriterija i na prijedlog Komisije za dodjelu sredstava općinama i gradovima iz Budžeta FBiH, iznos od 49.995.471 KM raspodjeljuje se na 68 općina i gradova u FBiH, a za ukupno 161 projekt namijenjen rješavanju pitanja komunalne i putne infrastrukture, zatim izgradnje objekata obrazovnog i sportskog karaktera, kao i kulturnog značaja, te ostalih objekata od značaja za jedinice lokalne samouprave.

Pomenutom raspodjelom, podržana su tri projekta u Općini Jablanica, u ukupnom iznosu 782.889,39 KM. Uređenje parkinga – Granit, u iznosu 382.889,39 KM, nabavka opreme za Kino dvoranu u Jablanici, u iznosu 200.000,00 KM i projekat izgradnja Vatrogasnog doma, u iznosu 200.000,00 KM.

Kako je obrazloženo, od ukupno 80 općina, njih 68 je zadovoljilo kriterije i dostavilo kompletnu dokumentaciju, 10 ih nije dostavilo traženu dokumentaciju ili ista nije dostavljena u zadatom roku, dok dvije općine nisu opravdale dodijeljena sredstva iz ranijeg perioda te nisu ostvarile pravo na apliciranje za ovaj javni poziv, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

Slični članci

Back to top button